hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

"Egy hatalmas szuperorganizmus kialakulásának lehetünk tanúi"

Ilyen hely lehet 2050-ben a világ

A Wired magazint alapító Kevin Kelly szerint az életünk teljesen más lesz az évszázad végére, de már 2050-re is, mint most. A változás pedig épp a 2020-as években indul el, írja a hvg.hu.

A technológiai fejlődés teljesen átalakítja hétköznapjainkat a következő pár évtizedben, így nemsokára magától értetődő lesz a robotok előretörése a munkahelyeken, a virtuális valóság kontaktlencsék, vagy éppen a letölthető avatárok használata. Ez csak néhány azon meghökkentő víziók közül, amelyek Kevin Kelly, a világ első számú techmagazinja, a Wired magazin alapítója, szerkesztője szerint már az évszázad közepéig valósággá válhatnak.

A techguru 2016-ban írt könyvet (The Inevitable – Understanding The 12 Technological Forces That Will Shape Our Future), amely szerint például a mesterséges intelligenciát már a nem túl távoli jövőben is olyan természetességgel fogjuk használni, ahogyan ma az elektromos áramot. Ebben egész biztosan igaza van, elég csak a legutóbbi példát megnézni: Dániában egy olyan párt is indul a parlamenti választásokon, amelynek vezéralakja egy mesterséges intelligencia, írja a lap.

A jövőbe néző techguru előrejelzése szerint a következő évek egy másik lényeges változása az lesz, hogy lényegében minden lehetséges felületre, például akár a müzlisdoboz oldalára is képernyő kerül. Ráadásul ezek jórészt alkalmasak lesznek arra is, hogy interakcióba lépjenek velünk, arcunkról leolvasott érzelmeinknek megfelelően reagálva. A szakember szerint napjainkban egy hatalmas szuperorganizmus kezdeti kialakulásának lehetünk tanúi. Ez a rendszer magába foglalja majd a kollektív emberi intelligenciát, kombinálva a mesterséges, gépi idegsejtekkel. Valószínűleg két-három, a világot átívelő nagy mesterséges intelligencia fogja dominálni a rendszert, amelyek geopolitikai hatalmi tényezővé válva a nemzetállamokkal is vetekedni fognak.

A teljes információt ITT olvashatja

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink