hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Idegszövetek újranövesztése agysérülést követően

A Hokkaido University kutatócsoportja a Scientific Reports folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy szintetikus hidrogél és őssejtek egyidejű használatával képesek voltak agyszövetek újranövesztésére agysérülést követően.

Első lépésként olyan hidrogélt kellett kifejleszteniük, amelyben a neurális őssejtek képesek túlélni. Ezt pozitív és negatív töltésű monomerek azonos arányú keverékével, a megfelelő arányban adagolt, szilárdságot biztosító keresztkötő-molekulákkal, és a gélben a sejtek számára kialakított pórusokkal valósítottak meg. A hidrogélt az érképződés elősegítésére növekedési faktorral átitatott szérumba áztatták, majd egér modellszervezetek sérült agyterületeibe implantálták.

Három hét múlva a kutatók azt figyelték meg, hogy a gazdaszervezet agyszövetének hidrogél körüli sejtjei infiltrálódtak a hidrogélbe, és érképződés is történt. A kutatók ezen a ponton injektáltak neurális őssejteket a hidrogélbe, és 40 nap múlva azt vették észre, hogy az őssejtek magas túlélés mellet asztrocitákká és neuronokká differenciálódtak.

Az eljárás tökéletesítésével a regereneratív sebészeti eljárások tárháza új eszközzel gazdagodhat.

Forrás: Satoshi Tanikawa et al, Engineering of an electrically charged hydrogel implanted into a traumatic brain injury model for stepwise neuronal tissue reconstruction, Scientific Reports (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink