hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Génmódosított baktériumok terápiás célokra

A Columbia Egyetemen vizsgálataiban öngyilkos, a killer T-sejteket a tumorok belsejébe hívó génmódosított baktériumok ígéretes eredményeket mutattak, közli az OTSZ Online.

A Science Advances folyóiratban március 8-án jelent meg a Columbia University Irving Medical Center kutatóinak cikke, amelyben egy olyan kísérleti eljárást ismertetnek, melyben nem-patogén baktériumokat használnak fel onkológiai terápiák során. Az már régóta ismert a kutatók számára, hogy a rákos megbetegedések során az emberi szervezetben képződő tumorok belsejében baktériumok élnek. Nicholas Arpaia, a tanulmány vezető szerzője szerint ezt egyrészt az alacsony pH, valamint a nekrotikus és immunrendszer által „békén hagyott” környezet teszi lehetővé, ami csak a tumor belső részére jellemző. Ez igen kedvező bizonyos baktériumok szaporodása szempontjából, ám a kutatók most arra jöttek rá, hogy ezen különleges feltételek mentén egy tumorellenes stratégia alkotható.

A géntechnológiai és onkoimmunológiai vívmányokat ötvöző elgondolás középpontjában az Escherichia coli egyik probiotikus, génmódosított törzse áll. Ezt a törzset úgy tervezték, hogy szinkronizált lízis ciklussal rendelkezzen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tumor belsejébe jutva ez a ciklus beinduljon, és a lehető legtöbb baktérium egyszerre kezdje el lebontani saját magát, így a környezetbe juttatva a baktériumok belsejében található anyagot. Ez önmagában még nem lenne újdonság, hiszen számos korábbi vizsgálat foglalkozott már ilyen öngyilkos baktériumokkal. A legtöbb esetben olyan fehérjéket kódoló géneket építettek be a baktériumok genomjába, amelyek a tumorsejtek növekedését, osztódását gátolták. A mostani vizsgálatban azonban a kutatók kemokineket, vagyis az immunrendszer szignálfehérjéit kódolták a baktériumokba. Az ilyen fehérjék működésük során egyrészt bizonyos immunsejteket az adott helyszínre csalogatnak, másrészt stimulálják is őket arra, hogy egy adott módon működjenek. Ebben a vizsgálatban a kutatók egy olyan gént (humán CXCL 16K42A) építettek be a baktériumokba, amely a ráksejteket elölő killer T-sejteket a helyszínre hívó mutáns kemokint kódolt.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink