hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Egyre tudatosabban táplálkoznak a magyar gyerekek

A gyerekek ma már a közösségi médiából és az influencerektől is tájékozódnak a táplálkozásról, de több mint háromnegyedüknek még mindig a szülők véleménye a legfontosabb – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által a Danone Kft. megbízásából készített felmérésből.

Az immár harmadik éve elvégzett kutatás a „Danone Focikupa a Gyermekekért” torna 10-12 éves résztvevői körében, több mint 800 fő megkérdezésével készült, melyből kiderült, hogy a tanulók a tanárok és az edzők véleményét is nagyon fontosnak tartják, döntéseikben a családjuk mellett az ő példamutatásuk meghatározó számukra.

A megkérdezett gyerekek több mint háromnegyede, 79%-a tudta, hogy miért lényeges tejet és tejtermékeket fogyasztani, sőt többségüknek az is egyértelmű, hogy az ezekben a termékekben található kalcium erősíti a csontokat és a fogakat. A gyerekek 63%-a azzal is tisztában volt, hogy a kalcium felszívódását a D-vitamin segíti. A megkérdezettek több mint fele, 52%-a hetente csupán egyetlen joghurtot eszik, abból is elsősorban a gyümölcs ízesítésűt.

„Az eredmények láttán tisztán kirajzolódik, hogy a gyermekkori edukáció rendkívül jelentős, bizonyítja ezt az is, hogy évről-évre javul az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszok száma” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. „Ebben az életkorban nagyon fontos, hogy a megfelelő táplálkozási szokások kialakuljanak, például a megfelelő csúcscsont-tömeg kialakulása szempontjából, ugyanakkor a magyar gyermekek kalcium bevitele még mindig csak a fele a szükségesnek – fűzte hozzá a szakember.

A 10-12 éves korosztály táplálkozási szokásainál a korábbi évekhez képest javulás látható. A válaszadó gyerekek 96%-a minden nap ebédel, 91%-uk pedig rendszeresen vacsorázik. A megkérdezettek válaszaiból azonban az is kiderült, hogy az uzsonnát hagyják ki a legtöbben. A fiatalok 98%-a, 96%-a és 95%-a jelölte be a gyümölcsöt, zöldséget és a vizet, mint nélkülözhetetlen táplálékot. Arra a kérdésre, hogy miből kellene kevesebbet fogyasztaniuk, az édességet, a sós rágcsálnivalókat és különböző pékárukat válaszolták.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a büfékben a gyerekek közel háromnegyede vásárol rendszeresen szendvicset, 47%-a pedig ásványvizet. A büfében vásárolt élelmiszerek esetében a gyerekek 50%-a az ételek ízét, 52%-uk pedig azt tartotta fontosnak, hogy az étel minél egészségesebb legyen.

 

(forrás: Avantgarde Public Relations Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink