hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Miért jó az északi étrend?

A mediterrán diéta vetélytársának tartják az északi étrendet, mely a skandináv országok gasztronómiai hagyományaira épül, írja az EgészségKalauz.

Az északi vagy skandináv diétát a szakemberek is egészségesnek, kiegyensúlyozottnak és könnyen követhetőnek tartják. Igaz, nem ígér villámgyors eredményeket, de nem is kell semmit megvonnunk magunktól és éhezéstől sem kell tartanunk. Közeli „rokonságban” áll a mediterrán étrenddel, melyet sokan a legegészségesebbnek tartanak, de sokak szerint olcsóbb és elérhetőbb annál, közli a lap.

Az északi étrend alapját a friss, szezonális (illetve kisebb mennyiségben a fagyasztott) zöldségek jelentik, főként a gyökérzöldségek, például a cékla, a sárga- és fehérrépa, a pasztinák és a burgonya; a keresztesvirágzatúak, mint a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé. A gyümölcsök közül a bogyósok kapják a legnagyobb szerepet, főként az áfonya, a málna, az egres, de az alma, a körte és a szilva is fogyasztható.

A teljes kiőrlésű gabonaféléket részesítsük előnyben, például a rozsból, árpából vagy zabból készült kenyérféléket, reggelire pedig nagyszerű választás lehet például a zabkása.

A húsfélék, a halak, a tojás és a tejtermékek inkább csak kiegészítői a zöldségeknek, gyümölcsöknek, nem ezek jelentik az étrend legfontosabb elemét. Az egyik legnagyobb különbség a mediterrán és az északi étrend között az élelmi zsírok megválasztásában keresendő: az előbbinél az olívaolaj dominál, míg az utóbbinál a repceolaj.

Az északi étrend irányelvei szerint kerüljük a magas cukortartalmú ételeket, a feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket, valamint a nagyon egzotikus, messzi országból származó vagy éppen szezonon kívüli élelmiszereket. Az alkohol és a minőségi, esetleg otthon készített édességek, sütemények kis mennyiségben beilleszthetőek az étrendbe.

(forrás: Egészségkalauz.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink