hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Egy új módszerrel könnyebben követhető a fertőző betegségek terjedése

A Gulbenkian de Ciencia kutatói a PLOS Computational Biology hasábjain arra hívták fel a figyelmet, hogy egy leegyszerűsített módszerrel sokkal könnyebben, de gyakorlatilag ugyanolyan precízen követhető a fertőző betegségek terjedése, mint a meglehetősen bonyolult hálózatkutatási gráfokkal.

A kutatók 3000 embernek adtak egy olyan érzékelőt, amely az egyes szenzorok közelségét jelezte ki (proximity sensor), és vizsgálták kapcsolataikat. Egy igen bonyolult többdimenziós gráfot kaptak, amit nagyon nehéz lett volna elemezni, ám felfedezték, hogy ha a gráfokat úgynevezett gerincekre, azaz a leggyakoribb kapcsolatokra redukálják, a teljes gráf eredeti kiterjedésének 6-20%-ára csökkenthető, és csaknem ugyanolyan pontossággal rekonstruálja például fertőző betegségek terjedésének folyamatát.

A redukció elve igen egyszerű: minden pontból legyen minden pont elérhető, de csak a leggyorsabb útvonalon keresztül, a többi útvonalat törölni kell a modellből. A kutatók szerint ez a módszer megdöbbentő pontossággal adja vissza a mindenkori társadalmi szerkezetet, és jelentősége messze túlmutat az epidemiológiai alkalmazáson: például a közlekedéstervezésben vagy a politikai kampányok során is igen hasznosan alkalmazható.

Forrás: Rion Brattig Correia et al, Contact networks have small metric backbones that maintain community structure and are primary transmission subgraphs, PLOS Computational Biology (2023).

Forrás:  Az Ökológiai Kutatóközpont blogja
Forrás: Az Ökológiai Kutatóközpont blogja

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink