Camemberttel a rák ellen?
A camembert-ben, a brie-ben és a cheddar sajtban található enzim nagyobb mennyiségben fogyasztva segíthet a rákos sejtek pusztulásában – derült ki a Michigani Egyetem kutatásából, melyet az Origo idéz.
Egy általános tartósítószer, amelyet a tejtermékekben, általában camembert-hez és brie-hez hasonló sajtokban használnak, megtámadhatja a rákos sejteket a szervezetben. A Journal of Antimicrobial Chemotherapy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kulcs egy nizin nevű enzim, amelyet a sajtiparban arra használnak, hogy ne romoljanak meg olyan hamar a termékek, írja a lap.
A Michigani Egyetem kutatói olyan patkányokon tesztelték a nizin hatását, amelyeknek nyaki és agyi tumorjaik voltak. Kilenc hét alatt a rákos sejtek 70–80 százaléka teljesen eltűnt – jelentette be a szinte már hihetetlennek tűnő eredményeket dr. Yvonne Kapila egy sajtóanyagban.
A Michigani Egyetem kutatói egyelőre csak patkányokon folytatták a kísérleteket – egyáltalán nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hasonlóképpen működne a nizin hatása. Ennek ellenére a tudósok bizakodók – ez akár egy új, hatékony rákgyógyszer kifejlesztéséhez is hozzásegítheti az orvostudományt.