hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Budapesten ülésezett az EASAC - eredmények és tervek

A szintetikus biológia kérdései, fertőző betegségek Európában, a napenergia hasznosítása, a szén megkötése és tárolása, valamint alkalmazkodás a klímaváltozáshoz – néhány téma azok közül, amelyekről az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó testülete, az EASAC a közeljövőben állásfoglalást ad ki. A Tanács, amely a múlt héten Budapesten tartotta ülését, a tudomány és a politikai élet szereplői közötti nemzeti és uniós szintű együttműködés erősítése érdekében műhelyvitákat is tervez.

A budapesti ülés keretében kezdte meg munkáját a Tanács korábban megválasztott új elnöksége, élén Sir Brian Heap biológussal, a Royal Society tagjával, az Academia Europaea igazgatótanácsának elnökével. Az EASAC három alelnöke Pálinkás József atomfizikus, az MTA elnöke, Sven Kullander, magfizikus, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia alelnöke, valamint Jos van der Meer, kutatóorvos, a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia alelnöke lett.

Sir Brian Heap szerint a politikusoknak a következő években három fő területen lesz szükségük tudományos megalapozottságú iránymutatásra. Az új elnök a klímaváltozás és a gyarapodó lélekszámú emberiség élelmiszerrel való ellátása mellett a fenntartható fejlődés megvalósítását, valamint az ésszerű fogyasztás elterjesztését nevezte a legfontosabb feladatnak. A három fő irányvonal mellett a testület elnöke szerint az EASAC legfontosabb feladata a döntéshozókkal való szorosabb kapcsolat kiépítése lesz: Egyre több politikus ismeri fel a tudományos adatokra alapozott törvénykezés jelentőségét. Mindent meg kell tennünk, hogy a javaslatainkra nyitott döntéshozókat a legfrissebb, hiteles és áttekinthető információkkal lássuk el. A biológus professzor szerint az EASAC ehhez jó erőforrásokkal jelentkezik, hiszen közvetlen kapcsolatban áll Európa vezető tudósaival és mérnökeivel.

Az EASAC nemzetközi kapcsolatairól szólva a szervezet elnöke elmondta, hogy kiváló a viszonyuk az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájával, és komoly lehetőségeket lát az Indiával és Kínával való együttműködésben is.

"Emlékeztetnék arra, hogy a tudományban Darwin elmélete alapján nagy jelentőséget tulajdonítanak a versenynek, elfelejtik azonban, hogy az angol tudós munkásságában is hangsúlyos szerepet kapott a kooperáció, amely a biológiában is alapvető jelentőségű szervező erő. A koppenhágai csúcs kudarca is mutatja, hogy önzetlen együttműködés nélkül nem tudjuk megoldani közös problémáinkat" – hangsúlyozta Sir Brian Heap.

Az EASAC munkájáról a leköszönő elnök

- Az EASAC legfőbb törekvése, hogy tanulmányaival segítse az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot a tudományosan megalapozott döntések meghozatalában. Nem lobbitevékenységet folytatunk, sikerünk legfőbb mércéje az, ha a politikusok hozzánk fordulnak és hallgatnak a véleményünkre – mondta Volker ter Meulen, a szervezet leköszönő elnöke.

Úgy látja, a szervezet egyik kihívása, hogy a társadalmat étintő témákkal idejében foglalkozzon, ne csak akkor, amikor az már a szélesebb közvéleményt is foglalkoztatja. Példaként elmondta, hogy a koncentrált napenergia lehetőségeit már kutatja egy csoport, amelyben az érintett izraeli és egyiptomi akadémia vesz részt. Hasonlóan a szintetikus biológia és a toxikológia aktuális kérdéseiben is szeretnének a közvéleményt és a döntéshozókat befolyásoló jelentésekkel előállni. Volker ter Muelen elmondta, hogy támogatja az EU új kutatástámogatási stratégiáját, amely szakított a korábbi gyakorlattal, és már nem kizárólag a spin-off cégek létrehozásával végződő, gyakorlati jellegű nemzetközi kutatásokat finanszírozza. – A tudomány fejlődéséhez szükség van az alapkutatásokra, amelyek gyakran nem járnak kézzelfogható eredménnyel, de ma még nem látott módon segíthetik az emberiséget – hangsúlyozta az orvosprofesszor.

 

Az EASAC

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületét 2001-ben alapították az európai nemzeti tudományos akadémiák azzal a céllal, hogy segítsék a tudományosan megalapozott uniós döntéshozatalt. Ennek érdekében az EASAC stratégiai tanulmányokat és koncepciókat készít az Európai Parlament és az Európai Bizottság részére. A testület jelenleg 27 európai tagállam nemzeti akadémiájának vezetőiből áll.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink