hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az LL-37 riadóztató molekula segíthet a szuperbaktériumok elleni küzdelemben

Egy skót kutatócsoport szerint a szervezetben termelődő LL-37 molekula jelentős segítséget nyújthat az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni küzdelemben, írja a PharmaOnline.

 

A University of Edinburgh Centre for Inflammation Research kutatócsoportja a PLoS Pathogens folyóiratban számolt be arról, hogy az LL-37 molekula tűzriadóként működve jelentősen megváltoztatja azon sejtek működését, amelyeket baktériumok támadnak meg, közli a lap.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Brian J. McHugh et al, Cathelicidin is a "fire alarm", generating protective NLRP3-dependent airway epithelial cell inflammatory responses during infection with Pseudomonas aeruginosa, PLOS Pathogens (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A kutatók a vizsgálat során több antibiotikummal szemben is rezisztens, opportunista Pseudomonas aeruginosa baktérium felsőlégúti fertőzéseit vizsgálták a légutak epitheliális sejtjeiben. Korábbi, egereken végzett vizsgálatokból már ismert volt, hogy a cathelicidin csoportba tartozó LL-37 molekula a baktériumok inváziójakor mintegy „tűzriadóként” működik, és a fertőzött tüdősejteket arra utasítja, hogy jelzést adjon a baktériumokat megsemmisíteni képes neutrophil sejteknek a fenyegetés leküzdésére.

Emberi szöveten végzett vizsgálatokkal a kutatók kimutatták, hogy az LL-37 specifikusan a fertőzött sejtekben jelenik meg, ahol a veszélyt felismerve olyan szignált bocsát ki, amely az adott sejthez vonzza a neutrophileket. Ugyanekkor a sejtbe beáramló és a szignált leadó LL-37 molekulák önmegsemmisítő üzemmódba kapcsolják a sejteket, ezzel biztosítva, hogy a baktériumok nem tudnak felszaporodni az adott sejtben, és nem lesznek képesek megtámadni a környező egészséges sejteket. Az LL-37 metabolikus és szignalizációs útvonalának leírása új lehetőséget jelenthet a multidrog-rezisztens baktériumok elleni küzdelemben.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink