hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Az „antibakteriális” fogkrémek segíthetik a baktériumokat

Az OTSZ Online szerint egy most megjelent közlemény felvetette, hogy a fogkrémekben is széles körben használt antibakteriális vegyület, a triclosan a szándékkal éppen ellentétes hatást fejthet ki, mert rezisztenssé teszi a baktériumokat az antibiotikumok hatásával szemben.

A triclosan a háztartásokban és a személyes higiéniában széles körben használt antibakteriális vegyület, mely megtalálható többek között a fogkrémekben, szappanokban, mosogatószerekben, dezodorokban, konyhai eszközökben, játékokban, ruhaneműkben és szemeteszsákokban. A gyártók abban a reményben adják ezt az adalékot a termékeikhez, hogy elpusztítja a káros baktériumokat.

A washingtoni egyetem Petra Levin biológus vezetette kutatócsoportja in vitro és in vivo vizsgálatokkal igazolták, hogy a triclosan, ahelyett, hogy gyengítené a baktériumokat, ellenállóvá teszi azokat az antibiotikumokkal szemben. Ez feltételezések szerint úgy történhet, hogy a triclosan befolyásolja bizonyos antibiotikumok hatását.

A kutatók Escherichia colit és MRSA-t kezeltek antibiotikumokkal in vitro és figyelték a sejtek viselkedését. A baktériumsejtek egyik csoportját előzetesen triclosan hatásának tették ki, míg a sejtek másik csoportját nem. „A triclosan nem kevesebb, mint tízezerszeresére fokozta az E. coli és MRSA toleranciáját a baktericid antibiotikumokkal szemben – írják a szerzők. – Triclosan jelenlétében jelentősen megnövekedett a túlélő baktériumsejtek száma. Normális körülmények között minden egymillió sejtből egy éli túl az antibiotikumok hatását, és ezt az egy baktériumot a működő immunrendszer képes elpusztítani. A triclosan azonban eltolja ezt az egyensúlyt: és hatására már nem csak minden egymilliomodik, hanem minden 10−100. baktériumsejt túléli az antibiotikum hatását.”

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink