hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Centyrinek: új ígéretes kezelési mód MRSA ellen

Amerikai kutatók olyan módosított fehérjevázcsoportot hoztak létre, mely eredményesen veheti fel a harcot a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta fertőzésekkel szemben.

A NYU School of Medicine és a Janssen Research & Development LLC közös kutatócsoportja a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a centyrin nevű fehérjékkel blokkolhatók a súlyos MRSA fertőzések hatásai. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: R. Chan el al., "Identification of biologic agents to neutralize the bicomponent leukocidins of Staphylococcus aureus," Science Translational Medicine (2018). DOI: 10.1126/scitranslmed.aat0882.

Superbug or Staphylococcus aureus (MRSA) bacteria / Forrás: 123 rf.com
Superbug or Staphylococcus aureus (MRSA) bacteria / Forrás: 123 rf.com

A NYU School of Medicine és a Janssen Research & Development LLC öt éves kutatásának eredménye az a centyrineknek nevezett fehérjecsoport, mely segíthet az MRSA elleni küzdelemben. Az egészséges emberi populáció csaknem egyharmada tünetmentesen hordozza a Staphylococcus aureus baktériumot. Probléma akkor léphet fel, ha az immunrendszer legyengül, ilyenkor a S. aureus életveszélyes fertőzéseket okozhat a tüdőben, szívben, csontokban vagy akár a véráramban is. Mivel a baktérium ellen antibiotikumokkal vették fel a harcot a kórházakban, rezisztens törzsek alakultak ki, melyeket MRSA (meticillinreszisztens Staphylococcus aureus) névvel illetnek, és melyek évi 11 ezer halálesetet okoznak az Egyesült Államokban.

Még 1998-ban fedeztek fel egy olyan monotesteknek nevezett fehérjeosztályt, mely a fibronektin III (FN3) fehérje-alegység (domén) származéka volt, és eredetileg a rákellenes hatásaiért került a vizsgálatok középpontjába. A kutatók most ezeket az FN3 molekulavázakat használták fel toxinkötési célokra, mivel észrevették, hogy a S. aureus olyan toxinokat bocsát ki, melyek réseket, lyukakat fúrnak az immunsejtekbe és a vörösvérsejtekbe, így akadályozva meg, hogy az immunsejtek elpusztítsák a baktériumot, illetve a vörösvérsejtek szétesése tápanyaggal szolgál a S. aureus számára.

A kutatók molekuláris biológiai technikával változásokat hajtottak végre egy FN3 molekulavázas centyrinen, és több milliárd kicsit különböző molekulát hoztak létre, az automatizált eljárás miatt igen gyorsan. Ebből a hatalmas „könyvtárból” 209 olyan centyrinmolekulát választottak ki, melyek erős kötődéssel képesek megkötni a S. aureus által kibocsátott leukotoxinok valamelyikét. Egerekben és in vitro humán sejtekben a preklinikai vizsgálatok eredményei szerint ezek a molekulák 50%-os védelmet jelentettek a MRSA toxinjai ellen.

A további fejlesztési irány olyan MABtyrin-eknek nevezett biológiai készítmények létrehozása, melyek a centyrinek és a Staphylococcus elleni monoklonális antitestek (mAB-ok) kombinációi, így eredményesek lehetnek a S. aureus neutralizálásában.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink