hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A tartós antibiotikumszedés kockázata nőknél

Amerikai kutatók szerint a tartósan antibiotikumot szedő nőknél nagyobb a kockázata a szívrohamnak és stroke-nak, írja a PharmaOnline.

A Harvard T.C. Chan School of Public Health, Boston, USA kutatócsoportja a European Heart Journal folyóiratban megjelent cikkében közvetlen kapcsolatot mutatott ki női betegek esetében az antibiotikumok tartós használata és a szívroham/stroke kialakulásának megemelkedett kockázata között, írja a PharmaOnline.

A vizsgálatban csaknem 36500 olyan női beteg 2004-2012 közötti adatait elemezték, akik 2004-ben már betöltötték 60. életévüket, és a fiatal (20-39), közép (40-59) valamint idős korukban (60 év felett) tartósan (két hónapnál hosszabb ideig) szedett antibiotikumok hatását értékelték. A betegeket a kutatók négy csoportba osztották: soha nem szedett antibiotikumot, 15 napnál rövidebb ideig szedett, 15 nap és 2 hónap közötti időtartamban szedett, valamint 2 hónapig vagy hosszabb ideig szedett antibiotikumot.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A valamivel több mint 8 éves utánkövetési időszak során a betegekkel két évente kérdőívet töltettek ki ugyanebben a témában. Az eredmények azt mutatták, hogy összesen 1056 betegnél alakult ki valamilyen szív-érrendszeri betegség, rendellenesség. Ezt követően a kutatók kiigazították az eredményeket esetlegesen befolyásoló tényezőket, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik két hónapnál hosszabb ideig szedtek antibiotikumokat, 32%-kal nagyobb volt a szív-érrendszeri problémák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem szedtek antibiotikumokat. Ha a betegeknél az antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedésének ideje a középkorú (40-59) éves szakaszra esett, a kockázat 28%-kal volt magasabb, viszont a fiatalkori antibiotikum-használat nem növelte a kockázatot. A betegek leggyakrabban légúti és húgyúti fertőzésekre, valamint fogászati eredetű problémákra szedtek antibiotikumokat. A kutatók az eredmények háttérében a bél mikrobiológiai környezetének megváltozását, valamint az erek gyulladásának és szűkülését sejtok, mivel korábbi kutatások már összefüggést mutattak ki ezen hatások, valamint a stroke és a szívroham kockázata között.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés