Tudomány
A curry egyik összetevője hatásos rákos sejtek ellen
.jpg)
Korábbi kutatások is utaltak már arra, hogy a kurkumin elnyomhatja a tumort, és azok az emberek, akik sok curryt esznek kevésbé esendőek a rákkal szemben, noha elfogyasztása után a polifenolok közé tartozó vegyület gyorsan elveszti rákellenes tulajdonságait.
Sharon McKenna, az ír tanulmány vezetője elmondta, hogy eredményeik alapján akár rákellenes szert is kifejleszthetnek a kurkuminból.
A nyelőcső rákjában világszerte 500 ezer ember hal meg évente; ennek a tumortípusnak mindössze 12–31 százalék a túlélési aránya.
A laborkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin a sejtek közti üzenetek szokatlan rendszerén keresztül pusztítja a ráksejteket. Normális esetben a hibás sejtek programozott „öngyilkosságot” követnek el, ez az apoptózis jelensége. A programozott sejthalál folyamatában bizonyos fehérjék, a kaszpázok vesznek részt, a kurkumin jelenlétében azonban egy alternatív jelzőrendszer lépett működésbe, vagyis az alkalmazásakor megfigyelhető sejthalálnak nincs köze az apoptózishoz.
MTI