2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új szívsejtek készültek infarktusos betegeknek

Először sikerült szívinfarktuson átesett betegek bőrsejtjeit egészséges, működő szívizomsejtekké programozni – írja az [origo].

Régóta foglalkoztatja a szakembereket, miként lehetne szívinfarktus után a sérült szívizmot helyreállítani és az elhalt sejteket pótolni. A legfőbb probléma abból adódik, hogy rendkívül nehéz megfelelő emberi szívizomsejt-forrást találni, amelyet a páciens immunrendszere is befogad.

Az elmúlt évek során fiatal és egészséges emberekből származó sejtekből sikerült olyan őssejteket – úgynevezett humán indukált pluripotens őssejteket (hiPSC) – kitenyészteni, amelyeket később szívizomsejtekké tudtak alakítani, viszont idősebb, beteg emberek esetében ez nem működött. Az így létrehozott szívizomsejtek ráadásul nem tudtak beépülni a meglévő szívizomszövetbe.

Izraeli szakembereknek most először sikerült szívinfarktuson átesett betegek hámsejtjeiből hiPSC őssejteket, majd azokból szívizomsejteket létrehozniuk. Így az idősebb, szívbeteg emberek hámsejtjeiből a laboratóriumban egészséges, fiatal – az újszülöttkorinak megfelelő állapotú – szívizomsejtek jöttek létre, amelyeket az immunrendszer nem kezelt idegenként, hiszen az átprogramozott sejtek a betegtől származtak – írja a European Heart Journal cikkére hivatkozva az [origo].

Az úttörő jellegű kutatás sikereinek ellenére sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a módszer széles körben alkalmazható legyen. A szakemberek becslése szerint legalább 5-10 év megfeszített munka szükséges, míg megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

(forrás: [origo])