2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ha jön az infarktus, az injekció se tudja megállítani

Bár a tudományos vizsgálatok azt a reményt keltették, hogy a kezdődő infarktus időszakában beadott cukor-inzulin-kálium injekció megakadályozhatja a szívizomsejtek elhalását, ezt nem erősítette meg az első emberen végzett tanulmány.

Az angol címe alapján IMMEDIATE betűszóval jelzett vizsgálatban 971 embernek adtak be intravénásan cukrot, inzulint és káliumot tartalmazó oldatot, mert állatkísérletekben ez védte a szívizmot az infarktus kifejlődésétől. Öt év alatt 36 amerikai mentőszolgálat munkatársai alkalmazták ezt a beavatkozást, ha a panaszok kezdetétől 90 percen belül a helyszínre érkeztek.

A tudományos megfigyelés szabályainak megfelelően a betegek fele véletlenszerű kiválasztás szerint vagy a gyógyszert kapta, vagy hatóanyagot nem tartalmazó oldatot, placebo injekciót. A heveny infarktus valószínűségét a mentők azonnal elkészített és számítógépes úton is értékelt adatok alapján döntötték el, és így alkalmazták a kezelést. A hatóanyagot nem tartalmazó injekcióhoz képest azonban az infarktus bekövetkeztét, előrehaladását a gyógyszerkombináció nem befolyásolta.

Az egyhónapos túlélés sem volt jobb a kezelt csoportban. A külön is megfigyelt hirtelen szívhalál esetek gyakoriságát viszont csökkentette a gyógyszer és a tanulmányban a kutatók ezt az adatot rögzítették.

A kutatók az összefoglalásban hangsúlyozzák, hogy módszerük összességében nem csökkentette az infarktusos betegek egyhónapos halálozását, ezért további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a kezelést a klinikai gyakorlatban általánosan alkalmaznák – olvasható az Amerikai Orvosi Társaság, a JAMA szakfolyóiratában. A tanulmány az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei kongresszusán előadás formájában is elhangzott. 

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)