hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Élet a halál előtt

A gyógyíthatatlan daganatos betegek helyzete a témája az Élet a halál előtt című ausztrál dokumentumfilmnek, amelynek magyarországi bemutatóját csütörtökön tartják Pécsett.

Csikós Ágnes családorvos, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Michael Hill rendezte, többszörösen díjazott alkotás premierjét február 1-jén tartották Szingapúrban a rák világnapja alkalmából. Az ötvenöt perces filmet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának Szigeti úti épületében csütörtökön 17 órától láthatja először a magyar közönség. Az ingyenes vetítésre a szakemberek, egyetemi hallgatók mellett minden érdeklődőt várnak. Az angol nyelvű, magyarul feliratozott film megtekintésére legközelebb március 30-án Budapesten, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusán lesz lehetőség.

Csikós Ágnes az alkotásról elmondta, hogy tizenegy ország gyógyíthatatlan daganatos betegeinek helyzetét mutatja be valós képekkel, helyszínekkel, a betegek, hozzátartozók és szakemberek megszólaltatásával. A hazai premiert kerekasztal-beszélgetés követi a téma elismert magyarországi szakembereinek részvételével.

Minden embernek alapvető joga a fájdalom nélküli élet, és nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg. A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, a film kizárólagos magyarországi forgalmazója arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg generációk éltek együtt, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat és átélték a nagyszülők elvesztését. A generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál "elvesztette természetes voltát", tabutémává vált.

Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy egy társadalom minőségét alapvetően meghatározza, hogy kezeli a gyermekeket, miként gondoskodik az idősekről és a betegekről. A hospice ellátás kérdésköre ezért is rendkívül fontos. Az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait példaként felhozva rámutatott, hogy amíg ott látszólag több a tabutéma, ha valaki segítségre szorul, nagyobb segítőkészséggel, összefogással találkozik, mint például Magyarországon.

Mangel László Csaba, a PTE onkoterápiás intézetének vezetője szerint szükség van annak elérésére, hogy a haldoklás ne legyen tabutéma. Csikós Ágnes úgy vélte: Magyarországon a jövőben a medikusoknak és az orvosi szakvizsgára készülőknek kötelező tananyagként kellene oktatni a hospice és palliatív ellátással kapcsolatos ismereteket; az orvosoknak megkülönböztetett figyelmet kellene fordítaniuk a fájdalomcsillapításra; külön osztályokat kellene létrehozni speciálisan a gyógyíthatatlan daganatos betegek kezelésére, és tovább kellene fejleszteni az otthoni hospice szakápolást.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés