2017. január. 24., kedd - Timót.
hirdetés

A COPD fenntartó terápiájához ragaszkodó beteg jobban és tovább élhet, és a kezelésével járó költségek is jelentősen csökkenthetőek lehetnek – ha megtaláljuk és helyesen alkalmazzuk a motivációt erősítő lehetőségeket.

A bőr prick teszt kellő pontossággal alkalmazható az allergiás rhinitis diagnosztikájában. Több tényező is befolyásolni látszik a prick teszt pontosságát.

Epidemiológiai tanulmányok a diabetes szignifikánsan gyakoribb előfordulását írták le a COPD-s betegek csoportjában az átlagpopulációval összehasonlítva.

A Genuair® innovatív készülék, amelyet az aklidinium-monoterápiában már évek óta alkalmazunk. A készülék audiovizuális visszajelzést ad a betegnek, hogy megtörtént-e a gyógyszer megfelelő belégzése.

β-receptor agonista és a muszkarin-receptor antagonista hatóanyagok együttes alkalmazása előnyt jelenthet a klinikumban, azonban eddig nem volt kellő mértékben tisztázott, hogy additív vagy szinergikus hatású-e a különböző hatásmechanizmusú bronchustágító szerek együttes alkalmazása.

Az infrastruktúra hiánya és a piaci mechanizmusok csődje miatt sok alacsony jövedelmű régióban drágábbak a gyógyszerek, mint a gazdag országokban, és a krónikus, nem fertőző légúti betegségben szenvedők nagy része nem részesül hatékony kezelésben.

A glükokortikoid lépcsőzetes megvonása nem eredményezi az enyhe vagy súlyos exacerbációk kockázatának növekedését azon súlyos, de stabil állapotú COPD-s betegek esetében, akik kombinált, hosszú hatású hörgőtágító kezelésben részesülnek

Az asztma, a krónikus bronchitis és az allergiás rhinitis gyakori megbetegedés az iparosodott országokban, sok esetben egyidejűleg fennálló kórképek.

A fejlett országokban, így hazánkban is az allergiás megbetegedések a lakosság 20%-át érintik, de számuk folyamatosan növekszik. Az allergia napjainkban népbetegségnek tekinthető.

Az allergiás rhinitis (AR) a felső légutak gyulladásos megbetegedése, mely a szemek, a fülek és a garat érintettségével is járhat. Az AR az egyik leggyakoribb, a lakosság mintegy 30%-át érintő betegség, globális szintű népegészségügyi probléma.

Bár a non-szedatív antihisztaminok számos betegnél kellően hatékonynak bizonyulnak, közepesen súlyos - súlyos betegségben nem minden esetben elegendők, így az új készítmények megjelenését nagy figyelem övezi.

A szezonális allergiás rhinitis a felnőtt- és gyermekpopuláció 30-40%-át érinti, prevalenciája egyre emelkedik.

Egy több szakma részvételével kifejlesztett és a COPD végső stádiumában használható új ambuláns szolgáltatás hatékonyságának és költség-hatékonyságának bemutatása.

A magas intenzitású szinuszoidális tréning nem vált ki ventilációs limitációt krónikus obstruktív tüdőbetegeknél, ezért hasznos lehet a légzési rehabilitáció során.

Melyek azok a tényezők, amelyek COPD-s betegek esetében elősegítik a pulmonális rehabilitációt? – tették fel a kérdést a BMJ Open Respiratory Research című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A krónikus obstruktív tüdőbetegek (COPD) életminőségét, mindennapi életvitelét, teljesítőképességét egyaránt meghatározza a betegek oktatása, rendszeres gondozása és rehabilitációs programba való bevétele.

ROVATUNK SZERKESZTŐJE

 

Útmutató egészségügyi intézmények, iskolák, szociális intézmények dolgozóinak, és mindenki másnak, akit a munkáltató eltilt a lájkolástól, a kommenteléstől és a nyilatkozástól: mit szabad és mit nem?

Az új évre vonatkozó technológiai előrejelzések megosztása lassan kezd hagyománnyá válni nálam. Mivel idén sem szeretnék csalódást okozni, íme néhány gondolat 2017 legizgalmasabb orvoslással kapcsolatos technológiáiról.