2017. július. 29., szombat - Márta, Flóra.
hirdetés

A koleszterin újabb fontos szerepére derített fényt az Egyesült Államok tudományos akadémiájának lapjában megjelent közlemény: a molekula a tüdőalveolusok felszínén segíti a légcserét, így pótlása életfontosságú lehet többek között a koraszülöttek légzési funkciójának javításában.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végeztek tüdőverőér-tágítást, közölte a felsőoktatási intézmény sajtóirodája.

A súlyos asztmában szenvedők egy részénél a szteroidkezelés tovább súlyosbítja az állapotot, ennek okairól ír a PharmaOnline.

Egy nemzetközi csapat tagjaként két magyar tüdőtranszplantált is megmászta az afrikai kontinens legmagasabb hegycsúcsát.

A 2017-es ASCO-n biztató túlélési eredményekről számoltak be malignus pleurális mesotheliomában alkalmazott kezelés mellett.

Az egészségügyi dolgozók sokat tehetnek a függő dohányosok leszokásának eredményesebb támogatása érdekében, közli a PharmaOnline.

Bár az országban 2013 óta már alig jelent gondot a tbc, az orvosok elöregedése komoly ellátási bajokat vetít előre, közli a Magyar Idők.

A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika megbízott igazgatója kapta idén a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György orvostudományi díját.

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, írja az OTSZ Online.

Változik a dohányzók aránya a 19-29 éves korosztályban, derült ki a K&H felméréséből, amelyet az InfoRádió szemlézett.

A 26. tüdőátültetést végezték el Magyarországon a közelmúltban – közölte az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem.

A vérlemezkék több mint fele a tüdőben készül, és a tüdő őssejtjei a vér sejtes elemeinek pótlására is képesek, számol be a tüdő- és csontvelő-transzplantáció és a gyulladásos tüdőbetegségek tudományát felforgató Nature-tanulmány.

Az emlőrák miatt radioterápiával kezelt dohányosok esetében jelentősen magasabb a kockázata annak, hogy a kezelés mellékhatásaként tüdőrák vagy a szívinfarktus alakul ki, írja a Journal of Clinical Oncology tanulmánya.

A 2 évre redukált allergén-specifikus immunterápiás kezelés a befejezését követő egy év elteltével nem hoz kedvezőbb eredményeket, mint a placebo-terápia, írja a PharmaOnline.

A daganatos megbetegedési és halálozási adatok csak akkor javíthatóak érdemben, ha az állam, a civil szervezetek és az egyének is mindent megtesznek annak érdekében, hogy időben felismerjük és kezeljük a daganatos elváltozásokat.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság idén indította el COPD-regiszterét, melyből látszik, hogy minden férfi érintettre jut egy nő is, derült ki a többi közt az idei COPD világnapon.

Vajon emlékeink és emlékezőképességünk is kiállják-e az idő próbáját? Hogyan játsszunk memóriánkkal úgy, hogy ne az játszhasson velünk kényére-kedvére?

A legérdekesebb csapatról esik szó: ezúttal az omega-3 és omega-6 zsírsavak népes táborát vesszük szemügyre.