2017. november. 22., szerda - Cecília.
hirdetés

A kórházi fertőtlenítőszerek rendszeres használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt a nővéreknél – állapítja meg egy, a European Respiratory Society nemzetközi kongresszusán ismertetett, 55.000 nővér követésén alapuló kutatás.

Ebben az évben a Tüdőrák Hónap a betegséget sikeresen leküzdők pozitív példáira helyezi a hangsúlyt.

Magyarországon körülbelül hatszázezer ember lehet érintett a COPD-ben, ám csak a betegek harmada részesül korszerű kezelésben.

Korai felismeréssel, korszerű gyógyszeres kezeléssel, a dohányzásról való leszokással a COPD előrehaladása lassítható.

A korai felismerés az esetek többségében a hatékonyabb gyógyítást teszi lehetővé, derül ki dr. Kiss Gergely írásából, amelyet a WebOrvos idéz.

Elkészült egy hangfájl, meghallgathatjuk, hogy az idiopathiás tüdőfibrózisban szenvedő beteg tüdeje milyen jellegzetes hangot ad ki lélegzetvételkor.

Szeptember 25-én írták alá a Nemzetközi Tüdőgyógyász Társaságok Fóruma által összeállított Tüdő Egészsége Nyilatkozatot.

2004 óta minden év szeptember 26-án tartják a Mezotelioma Világnapot. Egy olyan ritka, daganatos betegségét, amelynek rendkívül hosszú a lappangási ideje és nehéz diagnosztizálni.

Évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma, jelenleg hozzávetőleg 5-600 beteg van – írja a semmelweis.hu.

Az intervenciós pulmonológia a tüdőgyógyászat új területe, amely fejlett diagnosztikus és terápiás módszerek segítségével kiemelten foglalkozik a tüdődaganatokkal, egyéb légúti betegségekkel és a pleura betegségeivel. Az új szakág az elmúlt két-három évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végeztek tüdőverőér-tágítást, közölte a felsőoktatási intézmény sajtóirodája.

A súlyos asztmában szenvedők egy részénél a szteroidkezelés tovább súlyosbítja az állapotot, ennek okairól ír a PharmaOnline.

Egy nemzetközi csapat tagjaként két magyar tüdőtranszplantált is megmászta az afrikai kontinens legmagasabb hegycsúcsát.

A 2017-es ASCO-n biztató túlélési eredményekről számoltak be malignus pleurális mesotheliomában alkalmazott kezelés mellett.

Az egészségügyi dolgozók sokat tehetnek a függő dohányosok leszokásának eredményesebb támogatása érdekében, közli a PharmaOnline.

Bár az országban 2013 óta már alig jelent gondot a tbc, az orvosok elöregedése komoly ellátási bajokat vetít előre, közli a Magyar Idők.

Hazánkban egyelőre inkább a nagyvállalatok fektetnek gamifikációs eszközökbe, de a játékosítás szerepet kaphat az egészségügyi ismeretek elmélyítésében és talán a betegségek kezelésében is.

A cukorbetegség komoly anyagcsere-betegség, egyre több embert érint. Így nem csoda, hogy itt is tömegével bukkannak fel az egyszerűnek tűnő, kis erőfeszítéssel gyógyulást ígérő készítmények, melyek sokszor hetek, napok alatt ígérik az anyagcsere látványos javulását.