2017. szeptember. 23., szombat - Tekla.
hirdetés

A kórházi fertőtlenítőszerek rendszeres használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt a nővéreknél – állapítja meg egy, a European Respiratory Society nemzetközi kongresszusán ismertetett, 55.000 nővér követésén alapuló kutatás.

Évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma, jelenleg hozzávetőleg 5-600 beteg van – írja a semmelweis.hu.

Az intervenciós pulmonológia a tüdőgyógyászat új területe, amely fejlett diagnosztikus és terápiás módszerek segítségével kiemelten foglalkozik a tüdődaganatokkal, egyéb légúti betegségekkel és a pleura betegségeivel. Az új szakág az elmúlt két-három évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül.

Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végeztek tüdőverőér-tágítást, közölte a felsőoktatási intézmény sajtóirodája.

A súlyos asztmában szenvedők egy részénél a szteroidkezelés tovább súlyosbítja az állapotot, ennek okairól ír a PharmaOnline.

Egy nemzetközi csapat tagjaként két magyar tüdőtranszplantált is megmászta az afrikai kontinens legmagasabb hegycsúcsát.

A 2017-es ASCO-n biztató túlélési eredményekről számoltak be malignus pleurális mesotheliomában alkalmazott kezelés mellett.

Az egészségügyi dolgozók sokat tehetnek a függő dohányosok leszokásának eredményesebb támogatása érdekében, közli a PharmaOnline.

Bár az országban 2013 óta már alig jelent gondot a tbc, az orvosok elöregedése komoly ellátási bajokat vetít előre, közli a Magyar Idők.

A koleszterin újabb fontos szerepére derített fényt az Egyesült Államok tudományos akadémiájának lapjában megjelent közlemény: a molekula a tüdőalveolusok felszínén segíti a légcserét, így pótlása életfontosságú lehet többek között a koraszülöttek légzési funkciójának javításában.

A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika megbízott igazgatója kapta idén a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György orvostudományi díját.

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, írja az OTSZ Online.

Változik a dohányzók aránya a 19-29 éves korosztályban, derült ki a K&H felméréséből, amelyet az InfoRádió szemlézett.

A 26. tüdőátültetést végezték el Magyarországon a közelmúltban – közölte az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem.

A vérlemezkék több mint fele a tüdőben készül, és a tüdő őssejtjei a vér sejtes elemeinek pótlására is képesek, számol be a tüdő- és csontvelő-transzplantáció és a gyulladásos tüdőbetegségek tudományát felforgató Nature-tanulmány.

Az emlőrák miatt radioterápiával kezelt dohányosok esetében jelentősen magasabb a kockázata annak, hogy a kezelés mellékhatásaként tüdőrák vagy a szívinfarktus alakul ki, írja a Journal of Clinical Oncology tanulmánya.

Itthon az egészségügy valahol a XX. század elejének színvonalán van, köszönhetően nyilván Sorosnak, aki kevésbé bizakodva tekint szemöldökét összeráncolva a jövőnkre.

Lehet ábrándozni a 100+ tartományról, de nagy valószínűséggel kimondható, hogy ennél mennyiségileg vagy (ami még fontosabb) minőségileg jobb eredményt a jelenlegi keretek között nem lehet elérni.