hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Hosszú távon biztonságos kettős kombinációs terápia cisztás fibrózis kezelésében

A Medical University of South Carolina kutatói a Journal of Cystic Fibrosis folyóiratban számoltak be arról, hogy a tezakaftor-ivakaftor gyógyszerkombináció négy éves alkalmazási időszakot követően is biztonságosnak és hatásosnak bizonyult cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél.

Az ivakaftor 2012-es engedélyezése mérföldkövet jelentett a betegség kezelésében, majd utána a tezakaftor és az elexakaftor is jóváhagyást kapott. Az ivakaftor a sejtfelszínhez köti a CFTR fehérjét, ezzel biztosítva a tüdőben a víz megfelelő migrációját így azonban F508del mutációban szenvedő betegeknél még nem lenne hatásos.

A tezakaftor és az elexakaftor magának a CFTR fehérjének a szerkezetére hat, hogy jobban funkcionáljon, így hármas hatóanyagú kombinált alkalmazás esetén akár 15%-os funkciójavulás is elérhető. Problémát jelentett azonban, hogy a betegek egy része a hármas kombinációt rosszul tolerálta, például sokaknál jelentős testtömeg-növekedés lépett fel.

A mostani vizsgálat legfontosabb eredménye, hogy az ivakaftor-tezakaftor kettős kombináció négy évnél tovább is biztonságosan használható, igaz, kisebb mértékű funkciójavulás mellett.

Forrás: Patrick A. Flume et al, Long-term tezacaftor/ivacaftor safety and efficacy in people with cystic fibrosis and an F508del-CFTR mutation: 96-week, open-label extension of the EXTEND trial, Journal of Cystic Fibrosis (2022).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés