hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Évente 3 millió ember halálában van szerepe a dohányzásnak

Füstbe ment egészség

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. A világon évente 3 millió ember halálában van szerepe a dohányzásnak. Ma van a „Ne gyújts rá!” Világnapja.

Magyar Kardiológusok Társasága (MKT),a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és egyéb orvosi társaságok összefogásának elsődleges célja, hogy felhívja a lakosság, az orvosok és a törvényhozók figyelmét az oly sokakat érintő káros szenvedély veszélyeire, a visszaszorítás szükségességére, s arra, hogy amennyiben nem teszünk ellene, a dohányzás tovább szedi áldozatait. Ma van a „Ne gyújts rá!” Világnapja.

A tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért felelős a dohányzás

A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. Maga a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért felelős. A koszorúér-betegségek mintegy 30 százaléka írható a dohányzás számlájára.

Plusz-mínusz 20 év...a dohány hatalma

A cigaretta okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlag húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának szenvedélyüknek. Még ennél is komolyabb fenyegetést jelent, hogy a 12-14 éves serdülőkorú lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka mondható dohányosnak, a szülő korban lévő fiatal 18-30 éves nők 42 százalékaa dohányzik rendszeresen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente mintegy 3 millió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira – mondta Dr. Merkely Béla az MKT elnöke.

A magyar helyzet: 2 millió cigaretta évente

Hazánk a dohányzást tekintve sajnálatos módon a világranglista élmezőnyében van. A felnőtt magyar lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. A személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat - tette hozzá az elnök. Ezeket, ha egymás mellé helyezzük, mintegy 250 métert tesz ki, ami annyit jelent, hogy a magyarok közel kétmillió kilométernyi "rudat" - az Egyenlítő hosszának mintegy negyvennyolcszorosát - füstölők el évente. 

Hogy a fenti lesújtó adatokban érezhető javulás történjen, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság más orvosi társaságokkal együtt a jelenleginél lényegesen szigorúbb jogi szabályozás, a zárt közterületi (éttermek, bárok is többek között) dohányzás teljes tiltásának bevezetésében látják a helyzet javulásának az esélyét. Véleményük szerint a dohányzás radikálisabb visszaszorításával a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek kialakulása ugyanis érezhetően csökkenne. 

Miért érdemes abbahagyni a dohányzást?

A szakmai szervezetek álláspontjukat külföldi példák bemutatásával támasztják alá. Eddig 12 tagállam tiltotta meg a zárt közterületeken a dohányzást és az eredmények őket igazolják: ezekben az országokban 1-2 év alatt érezhetően, csökkent a szívrohamok száma (Franciaországban 15, Olaszországban 11,2, míg Skóciában 17 százalékkal). A fővárosban hozott intézkedéseket - a budapesti aluljárókban való dohányzás betiltását - az MKT, és a MTT pozitívnak értékeli, ám a fenti adatok fényében azt reméli, hogy ez csak egy kezdeti lépés.

Való igaz, hogy a dohányzók számának csökkentése nem csak a kormányzat, hanem az egyén felelőssége is. Érdemes letenni a cigarettát, hiszen már egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, 1 év után a szívinfarktus, 5 év után pedig a tüdőrák rizikója a felére csökken. 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés