hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Itt a vége: mától tilos a dohányzás az aluljárókban

Hatályba lépett a dohányzási tilalom a budapesti aluljárókban. A szabálysértők harmincezres pénzbírsággal sújthatók, bár az első időszakban csak figyelmeztetik őket.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a dohányzási tilalomra figyelmeztető táblákat helyezett el a metrók kijáratainál, valamint az aluljárókból átszerelte a csikktartókat a bejártokhoz– ezzel is jelezve, hol van a cigaretta helye.

A rendelet betartását a Fővárosi Közterület-felügyelet ellenőrzi majd – a lakosságot szórólapokon is tájékoztatják a változásról.

A Fővárosi Közgyűlés június 3-án döntött arról, hogy megtiltja a 72 budapesti aluljáróban a dohányzást, ennek megvalósítására 10 millió forintot csoportosítottak át. Korábban hasonló döntést hozott a testület, amikor a játszótereken és azok közvetlen környezetében rendelt el dohányzási tilalmat.

Míg Magyarország szigorítja törvényeit, addig Nagy-Britanniában a napokban elutasították azt a kezdeményezést, amely a parkokban és az autókban is megtiltotta volna a dohányzást.

Az egészségügyi miniszter szerint a kormány nem tárgyalja a jelenlegi szabályozás áttekintését és a tilalom további kiterjesztését, mivel elégedettek az érvényben lévő törvénnyel, amely működőképesnek bizonyult.

Orvosok még márciusban szólították fel a politikai vezetést, hogy többek közt a gyerekek által látogatott nyilvános helyeken, így a parkokban és a játszótereken tiltsák be a dohányzást. Szakértői jelentésükből kiderült: évente 9500 gyereket kellett passzív dohányzás következtében kórházban kezelni.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink