2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A skótok korán halnak

Skócia tisztifőorvosa helyteleníti, hogy az állam megpróbálja ráerőszakolni a szegényebbekre az egészséges életmódot. 

Dr. Harry Burns, Skócia tisztifőorvosa azt írta évi jelentésében, hogy a nyugat-európai országok közül Skóciában a legrövidebb az emberek várható élettartama – bár a lakosok még így is tovább élnek, mint a kelet-európai országokban, például Lengyelországban. Kelet-Európa egyes országaiban azonban ugrásszerűen javul az emberek egészségi állapota, és könnyen lehet, hogy hamarosan megelőzik Skóciát az élettartam tekintetében – állította.

A tisztifőorvos kárhoztatta, hogy Skóciában az állam orvosi intervenciók révén megpróbálja ráerőszakolni az szegényebb emberekre az egészséges életmódot: a dohányzásról, az alkoholról való leszokást, a fogyást. Ezt haszontalannak tartja, sőt, szerinte ez az embereket függőségre szoktatja és arra, hogy passzívan álljanak hozzá problémájukhoz. Véleménye szerint csak akkor várható, hogy az egyének motiváltak legyenek megoldani egészségügyi gondjaikat, ha módjuk lesz valóban részt venni az ezzel kapcsolatos döntésekben.

A jelentés aggodalommal szól arról, hogy egyre szélesedik a szakadék a jómódú és a szegény skótok várható élettartama között. 1999 óta Skócia legszegényebb vidékein 1,4 évvel nőtt csak a férfiak várható élettartama, míg az ország többi részében 2,1 évvel. A nők esetében ezek az adatok 1,2, illetve 1,6 év. A skót férfiak ma átlagosan körülbelül 75, a nők 80 éves korukig élnek. (Összehasonlításul: a magyar férfiak várható élettartama 70, a nőké 78 év, s egy rózsadombi és egy bodrogközi magyar várható élettartama között tizenegy év különbség van.)

A nyugat-európaiak élettartam-növekedésének üteme meghaladja a skótokét, sőt egyes kelet-európai országoké is. Példaként dr. Burns Lengyelországot hozta fel: a ’80-as években a katowicei régióban és a Nyugat-Skóciában lakó férfiak élettartama között 4 év volt a különbség a skótok javára, de 2005-re ez 2 évre csökkent.

hirdetés

Könyveink