hirdetés
hirdetés
2020. március. 31., kedd - Árpád.
hirdetés

Nem gyarapodtak az üres praxisok

Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt – derül ki a Világgazdaság szerint az Állami Egészségügyi Központ (ÁEEK) adataiból.

hirdetés

Az üres fogorvosi praxisok száma héttel csökkent, az üres háziorvosi praxisoké viszont éppen héttel nőtt. Így az alapellátásban 635 praxisban nincs orvos, a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol ötvenegy háziorvosi és tíz fogorvosi körzetben nincs orvos. Az üres fogorvosi praxisok szempontjából pedig Budapest áll az élen, ahol 37 üres praxist mutat a rendszer. Tartósan betöltetlenné szeptemberben két praxis vált a fővárosban – ahol már hat hónapja nincs ellátás –, az egyik a II. kerületben, a másik pedig Zuglóban van.

Az orvoshiányt háziorvosi praxisjog vásárlásával próbálja mérsékelni a kormány, az idén 1,25 milliárd forint forrás jut erre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közölte, hogy 2014 óta a letelepedési pályázaton nyertes és szerződést kötött háziorvosok száma 177, a fogorvosoké pedig 70. A kifizetett támogatási összeg a háziorvosok esetében 2,8, a fogorvosoknál pedig 1,66 milliárd forint volt, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink