hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem gyarapodtak az üres praxisok

Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt – derül ki a Világgazdaság szerint az Állami Egészségügyi Központ (ÁEEK) adataiból.

Az üres fogorvosi praxisok száma héttel csökkent, az üres háziorvosi praxisoké viszont éppen héttel nőtt. Így az alapellátásban 635 praxisban nincs orvos, a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol ötvenegy háziorvosi és tíz fogorvosi körzetben nincs orvos. Az üres fogorvosi praxisok szempontjából pedig Budapest áll az élen, ahol 37 üres praxist mutat a rendszer. Tartósan betöltetlenné szeptemberben két praxis vált a fővárosban – ahol már hat hónapja nincs ellátás –, az egyik a II. kerületben, a másik pedig Zuglóban van.

Az orvoshiányt háziorvosi praxisjog vásárlásával próbálja mérsékelni a kormány, az idén 1,25 milliárd forint forrás jut erre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közölte, hogy 2014 óta a letelepedési pályázaton nyertes és szerződést kötött háziorvosok száma 177, a fogorvosoké pedig 70. A kifizetett támogatási összeg a háziorvosok esetében 2,8, a fogorvosoknál pedig 1,66 milliárd forint volt, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés