hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egyre aggasztóbb a háziorvosok hiánya

A Pénzcentrum szerint több mint fél éve betöltetlen 373 háziorvosi és 243 fogorvosi praxis, van olyan hely, ahol csaknem 20 éve nincs körzeti orvos.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) nyilvántartásában a fenti adatok mellett az is szerepel, hogy tartósan betöltetlen háziorvosi (vagy fogorvosi) körzetnek akkor minősül egy praxis, ha hat hónapon át folyamatosan nem tudják azt betölteni. Lehetséges, hogy lát el feladatokat ott háziorvos, vagy fogorvos, de hivatalosan csak helyettesít, és valójában a körzet betöltetlen.

A több mint hat hónapja megüresedett praxisok száma évről évre drasztikusan nő, a legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye van, ugyanis itt több mint 25 praxis betöltetlen. Egyedül Csongrád, Komárom-Esztergom és Zala megye területén van kevesebb, mint 10 tartósan megüresedett körzet.

A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok terén Budapest van messze a legrosszabb helyzetben: 37 ilyen körzet található a fővárosban. Míg a legtöbb városrészben csak 1-2 üres körzet van, addig az ÁEEK nyilvántartása szerint a VIII. kerületben 22 található, közli a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés