hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Továbbra is üresek a praxisok

A Dél-Dunántúli régióban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai alapján összesen 55 betöltetlen körzet van, írja az ATV.

A június végi adatokhoz képest Baranya és Tolna megyékben nem nőtt és nem is csökkent a tartósan üres háziorvosi praxisok száma, Somogyban tovább folytatódott a növekedés. Baranyában 11 orvosi körzetben nincs háziorvos.

Egy háziorvos szerint az üres körzeteknek anyagi okai is vannak. „Anyagi oka biztosan van, a finanszírozása, annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős emelések történtek, azért alkalmazottakat fenntartani, bérleti díjat fizetni, kalkulálni mondjuk egy falusi területen a benzinpénzzel… Most sem tartozik a túlfizetett kategóriába a háziorvosi szolgáltatás” – vélekedett Szabó András.

Az ormánsági Selyén egy jól felszerelt egészségközpont működik. Ide járnak sok faluból az emberek, mivel itt minden vizsgálatot egy helyen el tudnak intézni, még ha 14-20 kilómétert is kell ezért utazniuk.

„A háziorvosok feladata egyre jobban centralizálódik, és itt látszik egyfajta természetes erőtér kialakulása, amik már nem a régi körzetek. Törvényszerűen biztos vagyok benne, eljutnak odáig az egészségügyi rendszer döntéshozói, hogy újragondolják a körzet lefedettségét” – nyilatkozta az ATV Híradójának Nagy Attila, Sellye polgármestere.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés