2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kitekintő

Vándorló orvosi rendelő segíti a rászorulókat az Egyesült Államokban

Évente több ezer önként jelentkező orvos indul útnak az Egyesült Államokban a Remote Area Medical (RAM) elnevezésű jótékonysági szervezet keretein belül, hogy ingyenes egészségügyi ellátást biztosítson országszerte a rászorulóknak.

A brit származású Stan Brock által 1985-ben létrehozott szervezet a nagyon szegény, vagy a különböző egészségügyi szolgáltatásoktól túlságosan messze élő amerikaiaknak nyújt segítséget. „A RAM csapat felbukkanása lehetőséget biztosít a szegényebb rétegek számára, hogy rendes orvosi kezelést kapjanak ráadásul teljesen ingyen” – mondta Brock. Hozzátette, hogy az elmúlt években összesen 26 ezer orvos „hagyta maga mögött egy rövid időre kényelmes lakását, munkahelyét, családját és jelentkezett RAM önkéntesnek”, hogy így segítsen a mintegy negyedmillió rászorulónak.

Legutóbb a Virginia állambeli Wise városába érkezett mintegy 1700 szakember fogorvosi székekkel, mammográfiás- és röntgengépekkel felszerelkezve, és várta a különböző betegségek kezelésére vagy fogászati beavatkozásra érkezőket. A helyszínen felállított mozgó rendelő mintegy 1,6 millió dollár (307 millió forint) „értékű” orvosi ellátást nyújtott a 2715 páciensnek.

Míg a rászorulók közül egyesek a munkájukkal együtt az egészségbiztosításukat is elvesztették és egyéb kiadásaik mellett nincs elég pénzük a szükséges kezelésekre, addig mások munkahelye egyáltalán nem fedezi az orvosi ellátást. „A fogam egy éve el van törve, de nem engedhetem meg magamnak az ezer dolláros fogorvosi számlát. A cég pedig amelynek dolgozom nem nyújt biztosítást” – mondta az AFP hírügynökségnek a tüdőröntgenre is várakozó 38 éves Daniel Moore, aki teherautósofőrként havonta valamivel kevesebb mint 3 ezer dollárt (572 ezer forint) keres. A négygyermekes elvált férfi 13 ezer (2,45 millió forint) dolláros kórházi számlájának törlesztése mellett még a gyermekkora óta cukorbetegséggel küzdő fia életmentő inzulinját is fizeti.

A RAM tevékenysége a Barack Obama egészségügyi reformjairól szóló washingtoni viták során is felmerült. Bár a tervezet csupán korlátozott támogatást jelentene a fogászati és szemészeti kezelések esetében, de még így is kedvező lehetőségnek tűnik azok számára, akik most is több órát utaztak Wise-ba, hogy az autóikban töltött éjszaka után, napközben hosszú órákon át várakozzanak a tikkasztó nyári hőségben.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink