2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Van, ahol az influenza már halálosabb, mint a Covid

A vakcinák és az enyhébb betegséget okozó omikron nyomán az influenza már halálosabb az Egyesült Királyságban, mint a Covid – írja a 24.hu.

Ennek ellenére a halálozás még mindig 50 százalékkal magasabb volt januárban, mint a koronavírus nélkül lett volna egy sima influenza-szezonban, ez az omikron gyorsabb és sikeresebb terjedése miatt lehet így.

A természetes és vakcinákkal szerzett immunitás együttesen olyan mértékűvé vált, hogy a szigetországban április 1-től eltörlik a karanténkötelezettséget és az ingyenes tesztelésből is visszavesznek. Szakértők szerint ez kockázatos, főleg azért, mert már most találni némi növekedést a kórházba kerültek számában, valószínűleg a lazuló korlátozások és az idősebb generációban gyengülő hatású emlékeztető oltások miatt. Raghib Ali, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint azonban nagy ugrás a halálozások számában nem várható, ha az omikron marad a domináns variáns.

A szakértő szerint ugyan a koronavírus továbbra is veszélyesebb, mint az influenza, a vakcinák, az omikron és a természetes immunitás miatt az egyénre vonatkozó kockázata most már hasonló – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink