2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Módosul a vizitdíjfizetés Csehországban

Új egészségügyi miniszter a szlovák kormányban (frissítve 12.10)

Új egészségügyi minisztere van keddtől a szlovák kormánynak: Ivan Gasparovic államfő Robert Fico kormányfő javaslatára visszahívta az eddigi tárcavezetőt, Ivan Valentovicot, és helyébe Richard Rasit nevezte ki a tárca élére. Csehországban eközben úgy döntöttek: januártól a hat éven aluliak nem fizetnek majd vizitdíjat.

Valentovicnak az egészségügyben fennálló gondok megoldatlansága miatt, kis híján két év múltán kellett távoznia Robert Fico kormányából, ahol a kabinet fennállása óta ez a harmadik minisztercsere. A távozását indokoló Valentovic azt mondta lemondólevelének átadása után: "Minden lépésemet abban a tudatban tettem, hogy mindhárom közjogi méltóság támogatását élvezem".
Valentovic lemondását a szlovákiai lapok már a múlt héten előrevetítették, de a kormány akkor még tagadta azt. A lapok a külügyminiszter, Ján Kubis távozását is valószínűsítették. Kubis azóta többször úgy nyilatkozott: nem áll szándékában leköszönni, és tudomása szerint Robert Fico kormányfőnek sincsenek ilyen tervei vele kapcsolatban.


Módosul a vizitdíjfizetés Csehországban

Hat éves korig a gyerekek nem fizetnek majd vizitdíjat Csehországban. Az idén januárban bevezetett vizitdíjrendszer - ami a csecsemőktől az aggastyánokig mindenkire vonatkozik - első módosítása, amelyet a hárompárti koalíciós tanács hétfő éjjeli ülésén fogadtak el a két kisebb párt - a kereszténydemokraták és a zöldek - nyomására, jövő januárban lép életbe. A csecsemők után fizetett vizitdíjakat várhatóan még az ősszel megszüntetik, de a pontos dátumról egyelőre nincs megállapodás. Azt a követelést viszont, hogy a vizitdíj fizetésétől az idősebbeket, a hetven év feletti nyugdíjasokat is mentesítsék, a két pártnak nem sikerült keresztülvinnie a polgári demokraták ellenállása miatt - közölték kedden Prágában.
Egy további megállapodás alapján januártól a vizitdíjak évi felső határát - 5000 korona - a 15 év alatti gyerekek esetében 3000 koronára csökkentik. (1 cseh korona= 9,58 forint) A koalíciós megállapodásokat még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.
A Polgári Demokratikus Párt által vezetett koalíció azután egyezett meg a módosításokban, hogy a cseh alkotmánybíróság a múlt héten jóváhagyta és a cseh jogrenddel összeegyeztethetőnek találta a vizitdíjakat. A döntés, amelyet a 15 tagú testület 8:7 arányban hozott, óriási vihart kavart Csehországban, s a más véleményen lévő bírók külön állásfoglalást hoztak nyilvánosságra. Az ellenzék - a szociáldemokraták és a kommunisták - valamint a szakszervezetek továbbra is a vizitdíjak teljes eltörlését követelik, s ennek érdekében sztrájkokat és tiltakozó akciókat szerveznek.
A szakminisztérium szerint a vizitdíjakból évente mintegy 6-8 milliárd korona folyik be az egészségügybe. Az első negyedévben ez megközelítette a kétmilliárd koronát. A pénz az orvosoknál, illetve a kórházakban, egészségügyi intézményekben marad. A háziorvosok ellenzik a vizitdíjak bárminemű eltörlését, s közölték a tárcával: ha megszünteti, akkor a kieső jövedelmet tőle fogják követelni.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink