2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Tíz éves évfordulót ünnepelt az FSZOI

A Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet (FSZOI) nemcsak falak, adatok és számok, hanem kollégák, barátok, támogatók, kritikusok, akik nélkül nem sikerült volna elérni az intézet eredményeit.

Még a Semmelweis Egyetem polgára voltam, amikor felmerült az intézet létrehozásának terve, most pedig már a tíz éves fennállását, sikereit ünnepelhetjük – említette meg köszöntőjében Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy egykori egyetemi polgárként fél szemét azért mindig az alma materén tartja. Felidézte, hogy kismértékben ő is hozzájárult a kialakításához: annak idején ugyanis, miután végbement az integráció, és tudáscentrummá alakították, ő a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél tehetett döntéselőkészítő javaslatot központi régió széttagolt fogászati és szájsebészeti ellátásának centralizációjára.

Az eredmény pedig tényleg szenzációs lett: a magas színvonalú szakmai munka kiváló oktatási és kutatási tevékenységgel párosult – méltatta az elért eredményeket az államtitkár. Szavai szerint ezek azok a tudásműhelyek, amelyekre a kormány építeni szeretne – és ezért is tekinti partnernek az egyetemet. Mivel e műhelyeknek olyan portfóliójuk van, amelyek egyedülállóak az országban: az oktatás, a kutatás és a gyógyítás hármasa rendszerbe rendezve, egy-egy ilyen intézetben testet öltve példaértékű, és ennek is köszönhető, hogy egyre előkelőbb helyezést érhetnek el a nemzetközi rangsorokban is. A kormány nemzetstratégiai célja az egyetemekkel, hogy olyan regionális tudás- és kulturális bázisok legyenek, amelyekből a határainkon innen és túl minden magyar ember profitálhat – tette hozzá az államtitkár.

(...)

Az FSZOI nemcsak falak, adatok és számok, hanem kollégák, barátok, támogatók, kritikusok, akiknek rendkívül hálás vagyok, és akik nélkül nem sikerült volna elérni az eredményeket” – jelentette ki Németh Orsolya egyetemi docens, az intézet igazgatója. Úgy vélte a jövőben sem maradnak kihívások nélkül, mivel annak ellenére sem csökken a fogszuvasodással küzdők száma, hogy egyre jelentősebb összeget költenek az emberek szájhigiéniára.

Az évfordulóról szóló beszámolót a Semmelweis Egyetem portálja közli.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink