hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Szlovákiában leállítják a kórházak részvénytársasággá átalakítását

Szlovákiában leállítják a kórházak részvénytársaságokká átalakítását – jelentették be hétfőn Pozsonyban azt követően, hogy Ivan Gasparovic államfő Iveta Radicová kormányfővel tárgyalt a témáról.

"Garantálhatom, hogy az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósul meg az intézmények részvénytársaságokká átalakítása" – jelentette be a találkozó után Gasparovic. Az átalakulás leállítása a legfőbb követelése volt a szlovákiai kórházi orvosoknak. Október 1-jéig mintegy 2400 kórházi orvos adta be a felmondását a 6500-ból.

"Ha a kormány leállítaná a kórházak részvénytársaságokká átalakítását, akkor Ivan Uhliarik egészségügyi miniszternek a többi követelésünk teljesítése már nem okozna különösebb problémát. Ezért a tiltakozó orvosok december elsejével akár vissza is vonhatnák a felmondásukat" – mondta Marián Kollár, az orvosi szakszervezet (LOZ) elnöke.
Szerinte úgy tűnik, hogy a három további szakszervezeti követelés: a kórházak kedvezőbb finanszírozási rendszere, a magasabb bérek, illetve a személyi normatívák rendszerének bevezetése teljesíthető.

Gasparovic államfő azt tanácsolta Uhliarik miniszternek, hogy állítsa le a kórházak transzformációját. Radicovának is hangsúlyozta: az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósulhat meg a transzformáció. A megbízott miniszterelnök kijelentette: már megkérte Ivan Uhliarikot, hogy a miniszter által vezetett tárca dolgozzon ki szigorú szabályrendszert a kórházak részére, s így zökkenőmentessé válhasson a kórházi ellátás. Az egészségügy további égető problémáinak orvoslása azonban már az új kormány feladata lesz.

Kokes János
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink