2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Leépítés a szlovákiai kórházakban

Július elsejével összesen 156 kórházi osztály szűnik meg Szlovákiában, mivel az Általános Egészségbiztosító nem köt velük további szerződést. A kórházakban 3300 ággyal lesz kevesebb, jelenleg 34 ezer van - írta összefoglalójában az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

Marián Faktor, az Általános Egészségbiztosító vezérigazgatója leszögezte, hogy a kórházak támogatása nem csökken, ugyanannyi pénzt kapnak, mint eddig: közel 50 millió eurót havonta.

"Egyetlen kórház sem szűnik meg. A sürgősségi betegellátás mindenütt megmarad, csak ésszerűsítjük az osztályok működését. Megengedhetetlen, hogy 20 kilométeres körzetben 3-4 azonos osztály működjön" – tette hozzá a lapban Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter.

Az osztálybezárásokat törvényszerűen elbocsátások kísérik. "Igyekezni fogunk, hogy ez csak a nyugdíjra jogosultakat vagy a meghatározott időre szóló szerződés alapján dolgozókat érintse. Hogy hány emberről lehet szó, erről pontos számot még nem tudok mondani" – tette hozzá a tárcavezető.

A változások a magyarok lakta déli régiókat is érintik: egyebek között megszűnik a királyhelmeci kórház baleseti sebészete és utókezelési osztálya, a nagykürtösi kórház gyermekosztálya, a rozsnyói kórház ortopédiai és traumatológiai osztálya, a tőketerebesi kórház fül-orr-gégészeti osztálya, a losonci kórház szemészeti, érsebészeti, pediátriai intenzív osztálya, a révkomáromi kórház tüdőosztálya a galántai kórház fül-orr-gégészeti, szemészeti, balneológiai és rehabilitációs osztálya, valamint a dunaszerdahelyi kórház fül-orr-gégészeti osztálya.

Az orvosi szakszervezetek ugyanakkor béremelést követelnek, és tömeges felmondással fenyegetőznek, mint néhány hónapja a cseh orvosok, akiknek végül kénytelen volt engedni a prágai kormány - írta az új Szó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink