2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szigorítanák az abortuszt a szlovákok

Kerekasztal-megbeszélésre hívta a szlovákiai pártokat a házelnök az egyre hevesebb abortuszvita miatt, írja a Magyar Nemzet.

Egy héttel ezelőtt több tízezren vonultak fel Pozsonyban a terhességmegszakítás teljes betiltását követelve, egyben felhíva a parlament figyelmét arra, hogy az erre vonatkozó, még a szocialista rendszerben meghozott jogszabály túlságosan megengedő. A várandósság 12. hetéig ugyanis bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.

Bár a szigorítást a hármas kormánykoalíció két nagyobbik pártja, a szociáldemokrata Smer és a jobboldali Nemzeti Párt, illetve több ellenzéki alakulat is elviekben támogatja, a kérdésben egyelőre nem sikerült dűlőre jutni. A módosítást javasló pártok közül a jobboldali Család Vagyunk a terhesség hetedik hetére csökkentené azt az időszakot, amikor még el lehet végezni a terhességmegszakítást. Azzal érvelnek, hogy a beavatkozás így még a magzat szívverésének megindulása előtt történne meg. A radikális jobboldali Néppárt – Mi Szlovákiánk a terhesség nyolcadik hetéig tenné lehetővé a beavatkozás elvégzését. Egy független képviselő, Richard Vasecka pedig csak abban az esetben engedélyezné az abortuszt, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya egészségi állapotát. A szintén jobboldali Egyszerű Emberek nevű párt viszont az örökbefogadás folyamatát akarja hatékonyabbá tenni. A parlamenti képviselők a múlt héten mindegyik törvénymódosítási javaslatot elvetették.

További részletek a Magyar Nemzet portálján.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink