2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Joe Biden támogatná az abortuszhoz való jogot

Támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, volt alelnök. A politikus ezt kedden a floridai Orlandóban tartott kampányrendezvényen bemutatott videón fejtette ki.

"Mi ez a nagy igyekezet, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet, azt remélve, hogy az elnök kinevezte konzervatív bírák szavazataikkal megsemmisítik majd a Roe/Wade-döntést?", fogalmazott Biden. Majd hozzátette: "ez nem jó. Ez veszedelmes. És nekünk ezt meg kell állítanunk".

Biden arra célzott, hogy az elmúlt hetekben több amerikai tagállamban, így például Alabamában, Mississippiben, Georgiában, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban az abortuszt erőteljesen szigorító törvényeket fogadtak el, és nem egy konzervatív politikus és aktivista azt fejtegeti, hogy örömmel venné, ha a törvények ellen fellebbeznének, mert így a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülne az ügy. Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság pedig – amely jelenleg konzervatív többségű és abortuszellenes semmisnek mondaná ki az 1973-ban elfogadott Roe/Wade-döntést. Ez a legfelsőbb bírósági döntés amely azonban nem törvény teszi lehetővé az abortuszt az Egyesült Államokban.

A több tagállamban is elfogadott szigorú abortuszellenes törvények elleni tiltakozásul kedden Washingtonban és több amerikai nagyvárosban is tiltakozó akciókat tartottak. A szövetségi fővárosban, a legfelsőbb bíróság épülete előtt rendezett tüntetésen több demokrata párti elnökjelölt-aspiráns is megjelent. Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere és Cory Booker New Jersey-i szenátor egyetértését fejezte ki a tüntetőkkel. Kirsten Gillibrand, New York-i szenátor, aki szintén a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzd, rövid beszédében azt ígérte: a demokrata politikusok harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez "az alapvető emberi jogok közé tartozik".

A mintegy kéttucatnyi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mindegyike támogatja az abortuszt, a párton belül a vita arról folyik, hogyan válaszoljanak arra, ha a legfelsőbb bíróság esetleg mégis semmisnek mondaná ki a Roe/Wade-döntést. A demokraták jelenleg azt szorgalmazzák, hogy iktassák törvénybe az abortuszt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink