2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Sebésznők vs. sebészek: kettős mérce

A nemek közti kettős mérce abban is megnyilvánul, miként értelmezzük egy adott személy munkával kapcsolatos kudarcait és sikereit, írja a Defacto.

A közgazdászok már régen kimutatták, hogy a nők és a férfiak eltérő bánásmódban részesülnek a munkapiacon, és a legtöbb fejlett országban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nemek közti egyenlőtlenségek (pl. felvételi esélyek) kiküszöbölésére. Egy új tanulmány arra nyújt bizonyítékot, hogy a nemek közti kettős mérce abban is megnyilvánul, miként értelmezzük egy adott személy munkával kapcsolatos kudarcait és sikereit. A férfiakkal összehasonlítva a nők kudarcait sokkal inkább tulajdonítjuk a szakmai képességek hiányának, semmint külső körülményeknek, míg sikerek esetében az aszimmetria pont ellenkező irányú.

A szóban forgó tanulmány különböző szakterületű orvosok közti szakmai kapcsolatok vizsgálatára épül az Egyesült Államokban. Az alapkérdés, hogy egy általános orvos (belgyógyász) milyen gyakorisággal utalja betegeit egy adott sebész specialistához. E döntés meghozatalakor a fő kritérium (ezt más kutatások is alátámasztják), hogy az utaló orvos mit gondol a fogadó sebész szakmai képességeiről. A „szakmai képesség” viszont nem egy könnyen mérhető dolog; az erről alkotott kép fokozatosan alakul ki a sebész által végrehajtott operációk eredményének függvényében. Azt várjuk, hogy egy különösen szerencsétlen kimenetel esetén (a páciens az operáció utáni pár napban meghal), az adott sebészhez történő utalások aránya csökken vagy stagnál, míg egy különösen jó kimenetel esetén (egy nagy kockázatú páciens felgyógyul), az utalások aránya növekszik.

Mielőtt egy rossz kimenetelű műtét megtörténne, a női és a férfi sebészekhez érkező utalások száma hasonló ütemben nő. A kudarc viszont eltérő pályára állítja a nőket és a férfiakat: bár az utalások növekedése a férfiaknál is megtörik, a műtétet követő negyedévben mégis átlagosan 0,1-del több utalást kapnak belgyógyászonként a műtét előtti negyedévhez képest. A nőket azonban egyértelműen büntetik: ők a rossz kimenetet követő negyedévben belgyógyászonként átlag kb. 0,2-del kevesebb megbízásban részesülnek, és ez hatás még egy-másfél évvel később is megfigyelhető. Ez a különbség szemléletesen azt jelenti, hogy egy férfi sebészt három haláleset után büntetnének annyira, mint egy női sebészt egyetlen rossz műtét után.

Ha egy sebész váratlanul sikeres műtétet hajt végre, akkor is jól látható a különbség a férfiak és a nők között, és itt is a férfiak javára: bár egy különlegesen sikeres műtét után a női sebészeket is tartósan több utalással jutalmazzák az általános orvosok, a férfiak esetében ez a bónusz sokkal nagyobb (a műtétet követő negyedévben a belgyógyászonkénti extra utalás kb. +0,35 nőknél és +0,6 férfiaknál).

További részletek a Defacto blogon

(forrás: Defacto)
hirdetés

Könyveink