2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

New York a parkokból és a tengerpartról is kitiltaná a cigit

Michael Bloomberg, New York polgármestere bejelentette hogy kiterjeszti a dohányzási tilalmat a városi parkokra és a tengerparti strandokra is. Eddig a szabályozás a bárokban és az éttermekben nem engedélyezte a vendégeknek hogy rágyújtsanak.

"A tudomány egyértelmű: a hosszan tartó passzív dohányzás - akár beltérben, akár kültérben - árt az egészségnek. Ma teszünk valamit ezzel kapcsolatban" - mondta Bloomberg.

A törvényjavaslatnak még át kell mennie a városi tanácson is, ahol a polgármesternek erős támogatottsága van.

New York városának 22 kilométeres tengerpartja van és több mint 1700 parkja - például a híres Central Park -, valamint játszóterei.

A szenvedélyes dohányzásellenes egykori dohányos Bloomberg 2003-ban fogadtatta el a bárokban és éttermekben való dohányzási tilalomra vonatkozó törvényt.

Magyarországon a Fővárosi Közgyűlés már korábban kitiltotta a dohányosokat a fővárosi játszóterek és azok közvetlen környezetéből, majd június 3-án arról is döntött a hogy a 72 budapesti aluljáróból száműzi a cigarettát.

A dohányipar folyamatosan az egészségügyi szervezetek célkeresztjében van, néhány havonta megejelenik egy újabb felmérés, amely a dohányzás káros hatásaira hívja fel a figyelmet. Júliusban jelentette be az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), hogy még ebben az évben módosítani készül a dohányellenőrzési keretegyezményt (FCTC). Ennek értelmében számos, a dohányhoz kevert vegyület felhasználását tiltanák meg. A tervezet kiütötte a biztosítékot többek közt például a Nemzetközi Dohánytermelőknél is, és minden lehetséges fórumon felhívták a figyelmet a igyelmet a tervezett szabályozás foglalkoztatáspolitikai következményeire.

A szigorú szabályok pozitív hatása Angliában már kézzelfogható: A 16-17 éves fiatalok körében 24 százalékról 17 százalékra esett vissza dohányzók aránya, miután megváltoztatták a törvényt 2007 októberében.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink