2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Németország több milliárd eurót költött ingyenes tesztelésre

Horvátországban hivatalosan is megkezdték a harmadik oltások beadását, Ukrajnában vörös besorolásba került az első megye.

Ötmilliárd eurónál is több közpénzt fordítottak a koronavírus-világjárvány elleni németországi védekezésben a lakosság térítésmentes tesztelésére egy kormányzati kimutatás szerint. Az antigén gyorstesztekre és a pozitív lelet esetén következő PCR tesztekre szeptember közepéig 5,2 milliárd eurót (1870 milliárd forint) fordítottak a szövetségi egészségügyi minisztérium kimutatása szerint.

A legnagyobb kiadással a teszthez szükséges mintavétel járt, ezek a műveletek 2,4 milliárd euróba kerültek. A tesztek beszerzésére 1,4 milliárd eurót, labordiagnosztikai szolgáltatásokra 1,124 milliárd eurót fordítottak a Rheinische Post című lapban ismertetett adatok szerint. További 92 millió eurót az ápolást, gondozást biztosító otthonokban és hajléktalanszállókon elvégzett tesztekre költöttek.

A gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége hétfőtől megszűnt. A szövetségi kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy mindenkinek hozzáférhető az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

A szigorítástól az oltási hajlandóság növekedését várják. A gyorstesztért 10 és 40 euró közötti összeget kell fizetniük az oltástól elzárkózóknak. A szolgáltatásra számos helyzetben szükségük van az úgynevezett 3G-szabály miatt, amely előírja, hogy míg a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot vagy vendéglőt, addig a többiek ezt csakis friss negatív SARS-CoV-2 lelettel tehetik meg.

Az átoltottság a lakosság egészét tekintve majdnem kétharmados, 54 312 772 millió ember - a németek 65,3  százaléka - rendelkezik teljes oltással a kormány keddi adatai szerint. A legmagasabb, 84,7 százalékos arányt a hatvan felettiek körében regisztrálták. A 18-59 éves korosztályban 71,2 százalék, a 12-17 éveseknél 37,2 százalék a teljes oltással rendelkezők aránya.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint 4971 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez kismértékű növekedés az egy héttel korábbi 4799-hez képest. Az új esetekkel együtt 4 318 355 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 88 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 94 297-re emelkedett.

Horvátországban hivatalosan is megkezdték a harmadik oltások beadását

Hivatalosan is megkezdték a koronavírus elleni harmadik, úgynevezett emlékeztető oltások beadását Horvátországban, jelentette be a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) kedden.

Az intézet ajánlása szerint az erősítő oltásokat első körben a 65 évnél idősebb és immunhiányos emberek kaphatják meg. Köztük az idősotthonok lakói, a mozgásképtelenek és mozgáskorlátozottak, valamint az intézményekben róluk gondoskodó alkalmazottak. Továbbá azok az egészségügyi dolgozók 65 éves kor felett, akik közvetlenül betegekkel foglalkoznak.

Orvosi konzultációt követően ajánlott a harmadik oltás azon 18. életévüket betöltött állampolgároknál is, akik rendkívül érzékeny vagy immunhiányos emberekkel élnek egy háztartásban, illetve maguk is olyan krónikus betegségben szenvednek, amely növeli a COVID-19 betegség súlyosabb formáinak kockázatát.

Az országban egyelőre csak a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltanak, és a második oltás felvételétől el kell telnie legalább hat hónapnak. Azoknak a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek az esetében, akiket korábban az AstraZeneca vakcinájával oltottak be, harmadik oltásként az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára a Pfizer és Moderna oltóanyagát alkalmazzák.

Kedden reggelre 1007 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban; a vírus okozta Covid-19 betegségben 24-en haltak meg. Kórházban 870 beteget ápolnak, közülük 140-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 855 439-en kaptak védőoltást, a jogosultak 45,7, a felnőtt lakosság 54,8 százaléka, közülük 1 737 752-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában keddre 1005 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményei miatt egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 428-an vannak kórházban, 116-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 135 716-an kaptak védőoltást, közülük 1 047 123-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 54, illetve 50 százaléka.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter közölte: nyár óta Szlovéniában is elérhető a Regeneron gyógyszergyártó cég Regen-Cov nevű készítménye, amely csökkenti a COVID-19 betegség miatti kórházba kerülés esélyét, és az elhalálozások számának magas kockázatát. Kiemelte: a ljubljanai Egyetemi Orvosi Központ (UKC) keretében működő Fertőző Betegségek Klinikája szeptember 30-án frissítette a gyógyszer alkalmazására vonatkozó ajánlásokat, amelyeket minden kórháznak elküldött, mert annak használata megfelelő felügyeletet igényel.

A gyógyszert elsősorban immunhiányos, valamint olyan embereknek szánják, akiknél fennáll a betegség súlyosabb lefolyásának kockázata. Többek között a 65 év feletti, túlsúlyos, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében alkalmazzák - fogalmazott a szaktárca vezetője.

Ukrajnában vörös besorolásba került az első megye

A koronavírus-járvány terjedésének üteme miatt a legszigorúbb, vörös kategóriába sorolta az ukrán kormány válságstábja kedden a déli országrészben lévő Herszon megyét - hozta nyilvánosságra Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a Telegram üzenetküldő portálon.

A megye az első régió, amely a legszigorúbb járványhelyzet szerinti besorolásba kerül május óta. A szigorítások október 15-től lépnek életbe. Ezek alapján csak azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka felvette a védőoltás mindkét dózisát. Ugyanez vonatkozik a mozik, színházak, múzeumok, bevásárló- és szórakoztató központok, vendéglátóipari egységek, piacok, edzőtermek és uszodák alkalmazottaira és látogatóira is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint jelenleg Ukrajnában 15 megye van narancs, 9 megye, köztük Kárpátalja és a főváros, Kijev sárga besorolásban. A legenyhébb, zöld kategóriában egy régió sincs.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos a TSZN televízió hírportálja szerint közölte, hogy a jövő hónaptól Kijevben és egy másik nagyvárosban, Harkivban vagy Dnyipróban kísérleti jelleggel videokamerákat szerelnek fel, amelyekkel azt figyelik meg, hányan tartják be a kötelező maszkviselést és a távolságtartást. Hozzátette, hogy a felvételek százalékos mérésre szolgálnak, nem a szabálysértők azonosítására. Reményei szerint a kamerák üzembe helyezése után két hét múlva már meglesznek az első eredmények.

Ukrajnában keddre 11 996 esettel 2 562 085-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 352-vel 59 052-re, az aktív betegeké pedig több mint hatezerrel 205 134-re.

*

A világon 238 678 058 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 864 825 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 238 257 886 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma  4 851 562 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink