2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Középkori bánásmód Horvátországban

Kampány indult Horvátországban a durva bánásmód ellen, amit a terhesség és szülés alatt át kell élniük a nőknek, „Törd meg a csendet” szlogennel, közölte a 24.hu.

A BBC szerint a problémára egy ellenzéki képviselőnő, Ivana Nincevic-Lesandric hívta fel a figyelmet, aki a parlamentben beszélt arról, hogy középkori bánásmódban részesült vetélését követően. „Lekötözték a karjaimat és a lábaimat, majd érzéstelenítés nélkül hajtottak végre küretet”. Milan Kujundzic egészségügyi miniszter megkérdőjelezte a képviselőnő szavait, azt mondta, ilyesmi nem szokott előfordulni a horvát kórházakban. Sok horvát azonban, főleg a nők, Nincevic-Lesandric védelmére keltek.

A „Cselekvő szülők” (RODA) nevű horvát szervezet évek óta beszél a problémáról, a képviselőnő felszólalását követően pedig elindították kampányukat. Egyetlen hétvége alatt négyszáz nő történetét gyűjtötték össze, s átadták azokat az egészségügyi minisztériumnak. A tárca szerint nehéz kivizsgálni az eseteket. Annyit voltak hajlandók elismerni, hogy „vannak különbségek” a kórházak között az érzéstelenítés gyakorlatát illetően, és javítani kell a páciensekkel folytatott kommunikáción.

Egy horvát nőgyógyász, Ulla Marton szerint viszont a legtöbb esetben nincs más indoka ennek a bánásmódnak, minthogy egyes orvosok nem hajlandóak változtatni a szokásaikon. A másik gond, hogy miután Horvátország belépett az EU-ba, sok aneszteziológus ment külföldre dolgozni, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink