2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Izraelben csak tömeges oltással lehet elejét venni a szeptemberi zárlatnak

Izraelben csak a koronavírus elleni tömeges oltással lehet elejét venni a járvány negyedik, delta variáns által okozott hulláma miatt várható szeptemberi zárlatnak, írta a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet. Nemzetközi kitekintés.

A lap emlékeztetett arra, hogy több mint egymillió izraelit még egyáltalán nem oltottak be, és Naftali Bennett miniszterelnök elsősorban az ő meggyőzésükkel próbálja megakadályozni a szeptemberi újabb országos zárlatot, amelyet kikényszeríthet a súlyos betegek növekvő száma és az, hogy elejét vegyék a kórházak túlterhelésének. A beduin közösségekben igen alacsony az oltottsági arány, és ennek növelésére a kormány kampányt szervez, amelynek keretében a Negev szétszórt településein "házhoz viszik" az oltóanyagot.

A egészségügyi minisztérium ynetnek nyilatkozó szakembere szerint a fő gondot nem az okozza, hogy az emberek nehezen férnének hozzá a vakcinákhoz, hanem az oltással kapcsolatos félelmeik, ellenállásuk. A tel-avivi városháza júliusban akciót szervezett, amelyben az oltakozó kamaszok páros mozijegyet, uszodabelépőt vagy hőlégballonos utazást kaptak, de mindössze 150-en jelentkeztek. A programot vezénylő Eitán Schwartz szerint ez az alacsony szám azt jelzi, hogy nem a gyerekek, hanem szüleik döntenek az oltásokról, és őket kell megcélozni a felvilágosító információkkal.

Bennett az oltás elmulasztását egyenesen ahhoz hasonlította, hogy valaki géppisztollyal ártatlanokra lövi a delta vírusváltozatot, és a Facebookon folytatott élő kérdés-felelet találkozóján azt mondta, hogy a szeptemberi zsidó ünnepek alatti zárlat csakis az immunizáltak számától függ. A 60 év felettieket a harmadik, a tizenéveseket pedig az első két adag felvételére kérte. "Az ünnepek jövője az oltottak számától függ" - mondta. "Biztosítottuk az oltóanyagkészletet, és több ezer oltóhelyet az országban".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem javasolja a harmadik dózis vakcinát, amíg a szegényebb országokban az elsőhöz sem jutottak hozzá. Erről a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál értesülése szerint Bennett azt mondta, hogy Izrael túl kicsi ahhoz, hogy befolyásolja a globális kínálatot, viszont hozzájárul a tudományos ismeretekhez az emlékeztetőoltás hatékonyságáról.

A miniszterelnök csütörtökön tizenéves közösségimédia-hírességekkel is találkozott, és arra kérte őket, hogy befolyásolják habozó kortársaikat, biztassák őket az oltás felvételére az egész ország érdekében. Mindeközben csütörtökön már negyedik napja meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma. Az elvégzett több mint százezer teszt 3,79 százaléka, 3,843 ember bizonyult vírushordozónak, és ezzel az aktív esetek száma 27 525-re nőtt. A fertőzötteknek továbbra is mintegy csak 1 százaléka, 253-an súlyos betegek, amit a nagyfokú átoltottsággal magyaráznak. A lélegeztetőgépen lévők száma 52-re nőtt.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 801 781-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,39 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. Az oltás harmadik, emlékeztető adagját már 349 707, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 891 811 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6509-en haltak meg Izraelben.

 *

Az új típusú koronavírus kolumbiai változatát azonosították a brüsszeli nemzetközi repülőtérnek is otthont adó Zaventem egyik idősotthonában, a fertőzésben hét, teljes védettséggel rendelkező lakó meghalt, közölte a belga sajtó. A beszámolók szerint a kolumbiai vírusmutáció június vége óta van jelen Belgiumban. A zaventemi idősotthon két lakójánál július 16-án fedezték fel a vírusvariánst.

A létesítmény egyik illetékese elmondta, a demenciában szenvedő betegek osztályán fekvő fertőzötteket karanténba helyezték, azonban napokon belül további 18 fertőzöttet azonosítottak. Az időotthon lakóinak mindegyike és a teljes személyzet már korábban megkapta a koronavírus elleni védőoltás mindként adagját. A fertőzöttek közül heten haltak meg. Néhányan szinte tünetmentesek, mások magas lázzal és rosszulléttel küzdenek.

A kolumbiai mutációt, más néven a SARS-CoV-2 koronavírus B.1.621-es variánsát Kolumbia mellett az Egyesült Államokban, valamint Spanyolországban, Dániában, Németországban és Hollandiában is azonosították.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány főbb belgiumi mutatói továbbra is romló tendenciát mutatnak. Az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 1623 új fertőzéses esetet jelentettek, ami 10 százalékkal magasabb az előző hét nap adataihoz képest. A vizsgált időszakban naponta átlagosan 38 embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ez az adat 16 százalékos növekedést mutat. Jelenleg 371 ember ápolnak kórházban koronavírussal, 17 százalékkal többet, mint a megelőző hét napban. Köztük 94 beteg fekszik intenzív osztályon, a hét folyamán naponta átlagosan csaknem 4 ember halt meg a vírus következtében, ez az adat hétnapos viszonylatban 73 százalékos emelkedést mutat.

A járvány kezdete óta 1 134 907-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 25 264-en haltak meg a vírus okozta szövődményekben Belgiumban.

*

Egy hét alatt megháromszorozódott a betegek száma a Belgrád melletti Batajnica koronavírusos betegek számára épített kórházában, közölte az intézmény vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban. Mint elhangzott, a kórházba kerülők szinte mindegyikét olyan családtag fertőzte meg, aki nem oltatta be magát, és külföldi nyaralásból tért haza.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 564-gyel 724 661-re, Koszovóban 271-gyel 109 310-re, Észak-Macedóniában 325-tel 157 249-re, Montenegróban 279-cel 103 158-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 75-tel 206 066-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 7133-ra, Észak-Macedóniában szintén eggyel 5501-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9733-ra növekedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2272, illetve 1635 maradt.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink