2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Erdélyi orvoslakások magyar támogatással

A magyar állam támogatásával épült orvoslakásokat adtak át Gyergyószentmiklóson, és hasonló lakások alapkövét teszik le Borszéken.

Az események díszvendége, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a két rendezvény között az MTI-nek nyilatkozva rendkívül fontosnak tartotta azt a munkát, amelyet a Studium-Prospero Alapítvány végez húsz éve azért, hogy fiatal orvosokat, művészeket, értelmiségieket telepítsen le, marasztaljon otthon, Erdélyben. Megjegyezte: Gyergyószentmiklóson olyan lakásokat adtak át csodálatos természeti környezetben, amelyekbe bárki szívesen beköltözne. Ezek alkalmasak arra, hogy egy család el tudja indítani az életét azon a településen ahol a hivatását űzi. "Bízom benne, hogy csökkenteni tudjuk ezáltal azt a súlyos orvoshiányt, amely a régiót jellemzi, és hozzájárulunk ahhoz, hogy minél több fiatal orvos találja meg a számítását mind az erdélyi kórházakban, mind pedig háziorvosként", fogalmazott a politikus.

Vass Levente parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke beszédében felidézte: alapítványa húsz évvel ezelőtt a Kárpát-medencében elsőként kezdeményezte szolgálati lakások és szakkollégium építését Marosvásárhelyen pályakezdő orvosok, fiatal egyetemi oktatók, művészek számára. Azóta a magyar kormány támogatásával számos erdélyi településen építettek és adtak át szolgálati lakásokat. Az ezekben lakó orvosok, gyógyszerészek, egyetemi oktatók, színészek, művészek és zenészek családjukkal együtt háromszáz főhöz közelítenek. "Hálózatot építünk, a megmaradás hálózatát, kőről kőre, Marosvásárhelyről, Erdély-szerte", idézte az alapítvány közleménye az orvos-politikust.

A Gyergyószentmiklóson épített ikerházban két szolgálati lakás kapott helyet. Mindkét lakás 115 négyzetméteres: bebútorozott és elektronikai eszközökkel felszerelt konyhával, nappalival, 2 hálószobával és fürdőszobával rendelkezik. A háromezer négyzetméteres telek, melyre építették, további fejlesztési lehetőségeket biztosít. A gyergyószentmiklósi lakások elfoglalására szeptember folyamán hirdet pályázatot a Studium-Prospero Alapítvány. A gyergyószentmiklósi telekvásárlásra és lakásépítésre 65,3 millió forint támogatást nyújtott a Bethlen Gábor Alap.

Borszéken egy 1700 négyzetméteres telken kétszintes ingatlant épít az alapítvány, amelynek alsó szintjén háromszobás, felső szintjén négyszobás szolgálati lakást alakít ki helyi és környékbeli orvosok számára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink