2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Tízből nyolc 75 évnél fiatalabb magyart meg lehetett volna menteni

A preventív rendszer és egészségügyi ellátás bizonyítványa csak két uniós országban rosszabb az unióban, közli a Népszava.

Mintegy 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb EU-s állampolgár vesztette életét 2016-ban, abban az évben, melyről az Eurostat legfrissebb ilyen irányú statisztikája szól. Az uniós statisztikai hivatal azt írja, 1,2 millió haláleset tekinthető idő előttinek, és ebből 
  • 741 ezer haláleset elkerülhető lett volna megfelelő egészségügyi szolgáltatás nyújtásával és egyéb megelőző beavatkozásokkal;
  • 422 ezer esetben pedig annak ellenére haltak meg emberek, hogy egészségügyi problémájuk kezelhető lett volna.

Uniós szinten a megelőzhető halálesetek aránya 43,3 százalék, a kezelhető, mégis halállal végződő eseteké 24,7. A megelőzhető halálesetek tekintetében Bulgária áll a legjobban. A lista végén Szlovénia áll 53,5 százalékkal, aztán a második helyre Magyarország került: megelőzéssel a 75 évesnél fiatalabb emberek halálának 51,7 százaléka elkerülhető lett volna.

A kezelhető, de halálos kimenetű esetek aránya a legkisebb Franciaországban (19,3 százalék), a legmagasabb Romániában (31,9). Magyarországon ez az arány 27,8 százalék; Magyarországon 10-ből 8 haláleset valamilyen módon megelőzhető lenne.

Ez 46 387 ember idő előtti halálát jelentette a vizsgált évben, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink