2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Sokkal jobb is lehetne ennyi pénzből az egészségügy

Az Eurostat 2016-os egészségügyi költésekről szóló adatsora alapján nézte meg a G7, hogyan áll a magyar egészségügy a GDP-arányos költés és a hatékonyság tekintetében.

Magyarország a nemzeti össztermék 7,13 százalékát költi egészségügyre, ami nincs nagyon messze például az írországi 7,38 százalékos aránytól. A képet jelentősen árnyalja, hogy Magyarország GDP-je 2017-ben durván 140 milliárd dollár volt, Írországé azonban 334 milliárd, tehát hiába költ mindkét ország arányaiban ugyanannyit, az írek majdnem 2,5-szer több pénzt juttatnak az egészségügybe, ráadásul feleannyian vannak.

Abban, hogy abszolút értékben egy lakosra vonatkoztatva hány eurót költött egy ország egészségügyre 2016-ban, Magyarország egyáltalán nem áll jól: a hatodik legkevesebb jut egy lakosra. Nálunk csak Horvátország, Lettország, Lengyelország, Bulgária és Románia költ kevesebbet egy-egy állampolgára egészségügyi ellátásásra.

Hogy az ellátás minőségéről is képet kapjanak, a Euro Health Consumer Index-szel is összehasonlították az adatokat. Az ebből kirajzolódó trendek szerint a jobb minőséghez több pénzt kell a rendszerbe tenni. Magyarország hiába költ majdnem ugyanannyit, mint a Szlovákia vagy Észtország, minőségben lemarad mögöttük. A lettek, a lengyelek és a bolgárok kevesebb egy főre számolt pénzből is jobb minőségű egészségügyet tartanak fenn, mint Magyarország, idézi a G7-et a 24.hu.

(forrás: G7, 24.hu)
hirdetés

Könyveink