2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Egyre népszerűbb a Debreceni Egyetem

Egyre többen jelentkeznek a Debreceni Egyetemre (DE): a közelmúltban lezárult felvételi időszakban a tavalyihoz képest 34 százalékkal nőtt az első helyen ezt az intézményt megjelölők száma, jelentősen meghaladva a 27 százalékos országos átlagot, ismertette a DE oktatási rektorhelyettese kedden.

Bartha Elek elmondta: 19 676-an jelentkeztek az egyetemre, közülük 11 351-en első helyen jelölték meg. A legtöbben, 10 153-an ezúttal is az állami ösztöndíjas képzésekre szeretnének bejutni: 8087-en alapképzésre, 1610-es mesterképzésre, 1293-an osztatlan képzésre, 360-an pedig felsőfokú szakképzésre, részletezte a professzor, megjegyezve, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a jelentkezők 76-77 százaléka kerül be az egyetemre.

A legtöbb jelentkező a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi, az egészségtudományi, illetve a gyermeknevelési és gyógypedagógiai karra adta be felvételi kérelmét, utóbbira 2,5-szer annyian, mint egy évvel korábban. A jelentkezések alapján az idén az ápolás, betegellátás, a pszichológia, a kereskedelem és marketing, valamint a jogász szakok voltak a legnépszerűbbek, ismertette, megjegyezve, hogy a mesterszakok közül a tanár szakok, továbbá a pszichológia, az egészségügyi menedzser, az emberi erőforrás tanácsadó, az egészségpszichológus és a sportközgazdász szak volt a legnépszerűbb az idén.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási főigazgatója azt mondta, a felvételi követelmények változásai, a minimum pontszám és az emeltszintű érettségi eltörlése nagyobb lehetőséget biztosított a jelentkezőknek a szakválasztáshoz. A DE emellett számos formában, közvetlen találkozók mellett a közösségi médiában is felvette a kapcsolatot a középiskolás diákokkal. Népszerű a jelentkezők körében az elsőéveseknek első alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogramjuk is.

Molnár Dániel, a doktorandusz önkormányzat elnöke hozzátette: a felvételi eljárást megelőzően több mint hatvan középiskolában mutatkoztak be az egyetem karai, a Tanítsunk Magyarországért mozgalom keretében pedig száznál több hallgatójuk mentorál összesen mintegy ezer általános iskolást a hátrányos helyzetű kistelepüléseken. Az idén a hallgatók közreműködésével egyetemi nagyköveti rendszert hoznak létre, a "nagykövetek" középiskolákban előadásokon, valamint campustúrák szervezésével mutatják majd be a Debreceni Egyetemet a leendő hallgatóknak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink