2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Egy másik beteg is megégett a bukaresti kórházban

A román egészségügyi miniszter szerint egy másik páciens is megégett műtét közben a bukaresti Floreasca kórházban, írja a KrónikaOnline.

Victor Costache román egészségügyi miniszter kedden egy sajtótájékoztatón elmondta: értesüléseik szerint még egy beteg égési sérüléseket szenvedett a műtőasztalon a Floreasca kórházban, ugyanott, ahol december végén egy műtét közben meghalt egy beteg. Mint elmondta, az újabb esetet még vizsgálják, de a páciens életben van, és az incidens „kisebb horderejű” volt. „Ezért folytatjuk a kivizsgálást, és felkérünk minden beteget, jelezze, ha ilyen égési sérüléseket szenvedett” – tette hozzá a miniszter a KrónikaOnline szerint.

Nelu Tătaru államtitkár bejelentette, újabb vizsgálatot végez a bukaresti Floreasca kórháznál az egészségügyi minisztérium ellenőrző testülete, mégpedig azért, mert a műtőasztalon meghalt páciens esete nyomán elrendelt első ellenőrzésről készült jelentésben több olyan részlet is van, ami tisztázásra szorul. Az államtitkár szerint az újabb ellenőrzés eredményeinek függvényében további „adminisztratív intézkedéseket” hozhatnak. A kérdésre, hogy észleltek-e hasonló rendellenességeket más betegeken végzett beavatkozásoknál is, úgy válaszolt, „vannak tényezők, amelyeket még ki kell vizsgálni, ezért küldtük ki ismét az ellenőrző testületet”.

Costache miniszter a korábban elhunyt páciens esetére kitérve közölte, az ügyeletes főorvosok közül egyik sem tartózkodott a műtőben az operációnál. A műtétet megelőző éjszaka a páciens vérezni kezdett, állapota rosszabbra fordult, de csak reggel 9 órakor műtötték meg. A beavatkozást egy rezidens kezdte el, majd csatlakozott az otthonról érkező szakorvos, ahelyett, hogy az akkor ügyeletet teljesítő főorvosok közül műtött volna valaki. A miniszter szerint rossz szert alkalmaztak fertőtlenítésre, ugyanis a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocidot kizárólag kézfertőtlenítésére használhatja a sebész és a személyzet.

A tárcavezető hozzátette, bár semmi nem utal arra, hogy a beteg allergiás lett volna a jódra, ám a rajta végzett mindkét beavatkozásnál ezt az igen gyúlékony, etanol alapú fertőtlenítőszert használták. A miniszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a műtétről készült jelentésben nem említik meg az incidenst, csak egy ehhez csatolt mellékletben. „Nem utolsósorban a rezidensek csak irányító orvosuk felügyelete alatt vehetnek részt a műtéti beavatkozáson, ami ez esetben nem így történt” – fogalmazott Costache.

(forrás: kronika.ro)
hirdetés

Könyveink