2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Drámai az orosz egészségügy helyzete

Az orosz kórházakban, kevés az orvos, a gyógyszer, de a mentőkocsikból is nagy a hiány. A Népszava szerint a kormány is elismeri a hibákat.

Az év elején még azt hitték, szerte Oroszországban minden készen áll arra, hogy sikeresen hozzáfogjanak az „Egészségügy” elnevezésű nemzeti program végrehajtásához, amely 2024-ig 78 évre emelné a várható átlagéletkort és 17 százalékkal csökkentené a halálozási arányt. A nagyszabású elképzelés az onkológiai ellátás technikai színvonalának emelésétől a gyerekgyógyászat fejlesztéséig számos területen ígért áttörést. Most az év végére kiderült, hogy a betegek – mint néhány szakértő megállapította – már csak a rohammentő megérkezésében reménykedhetnek. De ebben sem nagyon, mivel mentőkocsiból is nagy a hiány.

A problémákat terjedelmes elemzésében boncolgató „Novaja Gazeta” szerint még Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes is elismerte, hogy az egészségügy tervezett optimalizálása kudarcot vallott. Anton Sziluanov, a másik miniszterelnökhelyettes pedig ehhez még hozzátette, hogy „a rendelőintézetek és területi kórházak sokasága rossz, hogy ne mondjam, rémes állapotban van”. Az egészségügyi minisztérium megállapítása szerint az ország 55 régiójában csökkent az orvosok száma. A kórházak és rendelőintézetek száma is jelentősen zuhant.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Minden jel arra utal, hogy a probléma kontrollálhatatlanná vált a Kreml számára. A befektetett rubelszázmilliók a „menedzserek” jóvoltából felszívódtak. A lapnak nyilatkozó szakértők szavaiból kiderül, hogy az orosz családoknak csak a harmada engedheti meg magának, hogy ne várja ki az ingyenes onkológiai kezelést, és ugyanabban a kórházban kifizesse a soron kívüli beavatkozást. A betegek eleve nem bíznak meg az ingyenesen dolgozó orvosokban.

Drámaian kevés a fogorvos, és ezért egyre több a beteg fogú ember. S ami aggasztó, növekszik az öngyógyítók száma. Nem lebecsülhető probléma az sem, hogy hiába rendelte el sok évvel ezelőtt Putyin elnök az orvosok és ápolók fizetésének jelentős emelését, pénzt nem kaptak ehhez a kórházak, ezért sorra bocsátottak el orvosokat és ápolókat, hogy a maradék pénzt odaadják a legjobbaknak, írja a Népszava.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink