2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Dr. Gloviczki Péter veheti át a Semmelweis Budapest Awardot

Az egyetem nagy presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot az egyetem szenátusa 2009-ben alapította. A kitüntetést olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósoknak ítéli oda az egyetem, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlődését szolgálja. Dr. Gloviczki Péter a díj 2020. évi kitüntetettje, aki a járványhelyzet miatt idén veheti át a Semmelweis Egyetem elismerését.

Dr. Gloviczki Péter a legnagyobb karriert befutott magyar származású érsebész, az Amerikai Egyesült Államokban működő Mayo Klinika érsebészeti osztályának nyugalmazott vezető professzora. Pályája a Semmelweis Egyetem korábbi Ér- és Szívsebészeti Klinikájáról indult, jelenleg pedig a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Orvos családból származik, saját bevallása szerint már hatéves korában tudta, hogy sebészprofesszor szeretne lenni, de akár bűvészkarrier is állhatott volna előtte, hiszen 14 évesen kategóriagyőztes lett a „Ki mit tud?”-on, 1973-ban pedig ezüstérmet szerzett a párizsi bűvész világbajnokságon.

A két látszólag egymástól távol álló terület azonban egy ponton összefonódik: mind a bűvésznek, mind a sebésznek ügyes kezűnek kell lennie, orvosi hivatása mellett tehát ez a tevékenység nemcsak a kikapcsolódást, feltöltődést biztosította a professzor számára, hanem gyógyító munkájában is segítette,gyakran pedig orvoskongresszusokon is bemutatta bűvésztudását. Szakmai sikereinek titkáról így vallott egy vele készült interjúban: „Mindent elértem, amit egy jó sebész el tud érni. Hogy mi kellett ehhez? Sok minden: komoly munka, nagyfokú elhivatottság, s ha így visszagondolok, mindenekelőtt például félelmetes önbizalom. Ezt akkoriban nem is önbizalomnak neveztem volna, inkább egy olyan érzésnek, hogy soha nem tudtam elképzelni, hogy valamit nem tudok megcsinálni.”

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink