hirdetés
hirdetés
2020. október. 26., hétfő - Dömötör.
hirdetés

Diplomaátadó a nagykövetségen

Az Asklepios Campus Hamburg (ACH) 52 végzős orvostanhallgatója vette át a Semmelweis Egyetem diplomáját július 20-án a berlini magyar nagykövetségen.

A mintegy 200 meghívottat Györkös Péter nagykövet köszöntötte, aki szólt a két ország közti történelmi kapcsolatokról, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy immár több éve a berlini magyar nagykövetség adhat otthont az avatási ünnepségnek, egyben felajánlotta, hogy az elkövetkező években is szívesen vállalják a házigazda szerepét. Gratulált a végzősöknek, és beszélt a program sikeréről, és arról, hogy az itt végzett hallgatók eddig is méltón képviselték későbbi munkájuk során Magyarországot, nem feledve a Semmelweis Egyetemen tanultakat.

Ezután az ACH dékáni biztosa, dr. Karl J. Oldhafer gratulált a 2018-ban végzett orvosdoktoroknak. Beszélt az orvosi hivatás, valamint a szakma és a családi élet összeegyeztetésének nehézségeiről, és azokról a folyamatos változásokról, melyeknek meg kell felelnünk. Elismerését fejezte ki, hogy a frissen végzett hallgatók az orvosi hivatás gyakorlásával szolgálják a társadalmat. Arra kérte a végzős évfolyamot, hogy tevékenységük középpontjában mindig és mindenkor a beteg embertársaik érdekei álljanak.

A köszöntők után megkezdődött a Semmelweis Egyetem szenátusának ünnepi ülése, amelyet dr. Molnár Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese nyitott meg. A hallgatók eskütétele után dr. Merkely Béla rektor és Karl J. Oldhafer a Semmelweis Egyetem orvosdoktorává avatták a jelölteket.

A frissen végzetteket Merkely Béla rektor köszöntötte, és gratulált diplomájuk megszerzéséhez. Felidézte, hogy ez az év többszörösen is kiemelt jelentőségű: az ACH idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, egyetemünk és a világ Semmelweis Ignác 200. születésnapjáról emlékezik meg, jövőre pedig 250 éves lesz a Semmelweis Egyetem. Számos esemény, amely arra ad alkalmat, hogy újra és újra felismerjük Semmelweis Ignác nagyságát, valamint azokat a tulajdonságokat, amelyeket az ember szolgálatában állított, és amelyek élete végéig kísérték: az orvosi esküje iránti hűség és a tudomány iránti elköteleződését – vélte. Beszélt arról, hogy az egyetem egyik legfontosabb stratégiai partnere Németország, és a legtöbb külföldi hallgató Németországból származik. Szólt a rektori pályázatában megfogalmazott egyik legfontosabb céljáról, hogy a Semmelweis a világ legjobb 100 egyeteme közé kerüljön. Mint mondta, ezt csak az oktatás, kutatás, innováció és a klinikum további fejlesztésével lehet elérni. „Ebben a munkában kiemelten számítunk arra a több mint 5000 német nyelvű orvosra, aki nálunk kezdte meg orvosi tanulmányait, és akik közül több mint ezren nálunk szerezték diplomájukat, amióta 1983-ban elindítottuk német nyelvű képzésünket” – mondta a rektor. Végül sok sikert kívánt a friss orvosoknak, remélve, hogy választott hivatásukat teljes jelenléttel és lelkiismerettel tudják majd végezni és felelősségteljes munkájukban örömet is lelnek majd.

Az ünnepség keretében Dr. Merkely Béla címzetes egyetemi tanári oklevelet adományozott az ACH munkatársa, dr. Florian Steger részére.

A teljes beszámoló a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható,

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink