2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

25 éves a Magatartástudományi Intézet

Negyedszázados fennállásának alkalmából tartott jubileumi tudományos ülést a Magatartástudományi Intézet a Semmelweis Szalonban. Az 1993-ban alakult intézet első vezetője – 14 éven keresztül – Kopp Mária volt. A tudományos ülés résztvevőit dr. Hegedűs Katalin alapító tag, oktatási igazgatóhelyettes köszöntötte.

Az intézet létrehozásának hátteréről szólva dr. Kovács József igazgató elmondta, az orvostudomány három tudományterület – természet-, bölcsészet- és társadalomtudományok – keresztmetszetén helyezkedik el. Evidensnek vesszük, hogy egy orvosnak értenie kell olyan alaptudományokhoz, mint a biológia, fizika és a kémia, ugyanakkor sosem szabad elfelejtenünk, hogy az orvoslás fókuszában valójában az ember van. 

Az intézet mottóját a BBC jelmondatával írta le: „Mi nemcsak beszámolunk a hírekről, hanem megéljük azokat.” Hozzátette, nemcsak oktatják és kutatják a magatartástudományokat, hanem eszerint élik a mindennapokat. Erősségeink közé tartozik a jó intézeti közösség, a demokratikus és jutalmazó kommunikációs és vezetői stílus, és ebből adódóan a szorongásmentes munkahelyi környezet – jellemezte az intézeti munkát.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Forrás: Semmelweis Egyetem

Dr. Kopp Mária karizmatikus személyisége sok tehetséges fiatalt vonzott, ezen kívül legfőbb törekvése volt, hogy bekapcsolja az intézetet a nemzetközi körforgásba. Időről időre meghívott külföldi előadókat, a fiatal oktatók és kutatók pedig tanulmányi utakon vettek részt – fogalmazott történeti ismertetőjében dr. Túry Ferenc egyetemi tanár, az intézet korábbi igazgatója. Saját kilencévnyi igazgatása legnagyobb eredményének tekinti, hogy az intézet helyzete megerősödött az egyetem mátrixában. A különböző tanszékek és intézetek, de a hallgatóság részéről is kisebb lett a tantárgyaikkal szembeni ellenállás, ma már sokkal inkább számítanak az intézet szakembereinek véleményére és tudására. Felnőtt egy olyan vezetői réteg, akik tanulták a tárgyainkat, és elismerik azok fontosságát – hangsúlyozta.

Dr. Pilling János oktatási igazgatóhelyettes az intézet oktatási tevékénységét foglalta össze beszédében. Elmondta, öt kötelező és huszonöt kötelezően vagy szabadon választható tárgyat oktatnak a graduális képzésben, majd részletesen bemutatta az öt kötelező tantárgy jelentőségét. Az orvosi szociológia, orvosi kommunikáció, orvosi pszichológia, bioetika és a pszichoterápia az orvosi gyakorlatban ismertetése után számadatokkal világította meg az idei félév teljesítményét. Hangsúlyozta, oktatóik a Gyógyszerésztudományi, Fogorvostudományi és Egészségügyi Közszolgálati Kar képzésében is részt vesznek, magyar, angol és német nyelven egyaránt. Részletesen beszélt oktatási módszereikről, hangsúlyozva, hogy a frontális oktatás helyett gyakran kiscsoportban, interaktívan tanítanak, a tananyagot oktatófilmekkel színesítik, és teszik befogadhatóbbá.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet megalakulása óta több meghatározó területen is a tudományos kutatások bázisaként funkcionált. Az inter- és multidiszciplináris szemlélet, az önálló érdeklődések és a kutatói kezdeményezések befogadása, integrálása, bátorítása és támogatása gyümölcsözően hatottak a tudományos teljesítményre – fejtette ki dr. Bódizs Róbert kutatási igazgatóhelyettes. 

Dr. Purebl György egyetemi docens, klinikai igazgatóhelyettes az intézethez tartozó Pszichoszomatikus Szakrendelő tevékenységét ismertette előadásában, mely meghatározott betegségcsoportok, elsősorban pszichoszomatikus zavarok felnőtt járóbeteg-szakellátásával foglalkozik. Elmondta, az evészavarok és egyes primer alvászavarok, szexuális zavarok esetében a pszichoterápiás járóbeteg ellátásban a progresszivitás legmagasabb fokát képviseli az intézet. Évente átlagosan 350 beteget látnak el, az elmúlt öt évben pedig a pszichoterápia aránya az összes ellátott beteg körében 61 százalékról 75 százalékra nőtt, ami éves szinten közel 1500 pszichoterápiás órát jelent, közli az egyetem.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink