2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az ENSZ Világélelmezési Programja nyerte el a Nobel-békedíjat

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nyerte el az idei Nobel-békedíjat, jelentették be pénteken Oslóban.

Az indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni és mindent megtesznek az éhség elleni küzdelemben.

A Világélelmezési Program a Világélelmezési Tanácstól függetlenül, 1963 óta működik az ENSZ és a FAO közös programjaként. Évente csaknem egymilliárd dollár értékű segély elosztását végzi, amelynek forrásait önkéntes (pénzbeli és természetbeni) kormányfelajánlások biztosítják.

A bizottság az idei díjjal arra a többmillió emberre szeretné ráirányítani a világ figyelmét, aki éhezik, illetve fenyegeti az éhínség. A Világélelmezési Program egy többoldalú együttműködés keretében kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság és ezáltal a béke megteremtésében. Nap mint nap tesz a népek testvériségének elősegítésért, ami része volt Alfred Nobel szándékának.

A WFP a világ legnagyobb humanitárius szervezete, amely célja, hogy emberéleteket mentsen meg és változtasson meg azzal, hogy élelmiszert biztosít a szegény és vészhelyzetben lévő országokban.

2019-ben 88 országban 97 millió embernek segítettek, főleg Afrikában, de Ázsiában és Közép-, illetve Dél-Amerikában is jelen vannak a szervezet munkatársai. Küldetésük az, hogy megszüntessék az éhezést, biztosítsák az élelmezést és javítsák a táplálkozás minőségét a leginkább rászoruló országokban 2030-ig.

 

(forrás: Euronews.com, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink