2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az életüket kockáztatták a gyógyításért

Az elmúlt évtizedekben számos támadás érte a harmadik világban azokat az egészségügyi dolgozókat, akik az életüket sem féltve próbálnak meg segíteni azokon, akiknek másképp esélyük sem lenne megfelelő orvosi segítséget kapni, írja az RTL.hu.

2008. január 28-án Szomáliában egy autóban utazott Victor Okumu kenyai orvos, Damien Lehalle francia koordinátor és egy helyi sofőr, Billan. A csapat épp a szomáliai Kismayo nevű városba tartott, amikor ráfutottak egy aknára. A robbanás következtében Okumu, Lehalle és Billan is meghalt, mindhárman az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet munkatársai voltak. A szervezet munkatársai ellen elkövetett merénylet napján meghalt Hassan Kafi Hared újságíró is, vele szintén akna végzett, amikor egy sajtótájékoztatóra sietett a Kismayótól északra található Siyad nevű faluban, közölte a Szomáliai Újságírók Országos Szövetsége.

2011. december 29-én két Orvosok Határok Nélkül-önkéntest öltek meg Szomáliában. Az 53 éves belga Philippe Havet koordinátorként dolgozott 2000 óta a szervezetnél, számos országban, köztük Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Indonéziában, Libanonban, Sierra Leonéban, Dél-Afrikában és Szomáliában teljesített szolgálatot. A másik áldozat egy indonéz orvos, Andrias Karel Keiluhu volt. A 44 éves férfi a hazájában kezdte az MSF-nél a pályafutását, majd Etiópiában, Thaiföldön és végül Szomáliában segített rászorulókon.

Az elmúlt évtizedekben a segélyszervezet számos orvosát és egészségügyi dolgozóját gyilkolták meg azokban a fejlődő országokban, ahova az MSF azért utaztat szakembereket, hogy olyanoknak biztosítsanak megfelelő orvosi ellátást, akik alapesetben soha nem jutnának efféle szolgáltatáshoz.

A teljes írást ITT olvashatja

 

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink