2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Árkövy Emlékéremmel jutalmazták

A Fogorvostudományi Kar (FOK) volt dékánhelyettese, dr. Fehér Erzsébet professor emerita, egyetemi tanár kapta meg a kar legmagasabb kitüntetését. 

Dr. Fehér Erzsébet 1961 óta folyamatosan heti 10-12 tanóra gyakorlati oktatást és előadásokat tart anatómia, szövettan és fejlődéstan tárgyakból az általános orvosi és a fogorvosi karon. A professor emerita munkáját számos díjjal, elismeréssel jutalmazták, a többi között 2005-ben neki ítélték a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Nagy megtiszteltetés számára az Árkövy Emlékérem elnyerése, oktatói munkájának legfontosabb elismerésének tartja – mondta el honlapunknak. Hozzátéve, legnagyobb sikerének is azt tartja, hogy szigorúsága ellenére a hallgatók kifejezetten kedvelik, és szeretnek az óráira járni.

Az Árkövy Emlékérem és Jutalomdíjat kétévenként ítélik oda az előző két évben nyomtatásban megjelent legkiemelkedőbb fogorvosi mű szerzőjének, illetve azon személynek, aki a fogorvosképzésben, a tudományos kutatásban, a fogorvosi ellátás szervezésében, a lakosság fogászati ellátásában kiemelkedő eredményt ért el. 

Dr. Fehér Erzsébet orvosi diplomáját a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán vehette át. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanára, 1998-2007 között a Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese. 1964-től folyamatosan az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben végez kutatómunkát. Fő témája a hasi zsigerek működéséért felelős neuronhálózatok szerkezete és transzmitter tartalma. Kiemelkedő eredményeket ért el a gyomor-bélcsatorna, a szájüregi zsigerek, a nyálmirigyek és a máj beidegzésében résztvevő neuropeptid tartalmú idegrostok szerkezetének és lokalizációjának kimutatásában, valamint a nitrogén-monoxid-tartalmú idegelemek identifikálásában és lokalizációjában. Az utóbbi évtizedekben számos publikációja jelent meg, amely fény- és elektronmikroszkóppal, valamint konfokális lézermikroszkóppal bizonyítja az idegelemek és immunsejtek közvetlen kapcsolatát, közölte az egyetem.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink